EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Храна и вино - лични тайни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Храна и вино - лични тайни

mail09:30 | 25.11.2011прегледи 2279 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Знаете ли, че шампанско се пие за прочистване на небцето, за да може да се насладите след това напълно на всички вкусове и аромати от обяда или вечерята? А хрумвало ли ви е да съчетаете традиционна българска баница с хубаво червено вино? Тези неща се случиха в рамките на един от майсторските класове по време на форума DiVino.Taste.
За първи път в България
Divino.Taste събра близо 40 производители, които представиха новото лице на виното в България. В продължение на два дни посетителите имаха възможност да дегустират над 200 от най-добрите вина от всички региони на страната. ”Виното, с марка България, е готово отново да заеме мястото си сред тези на световната винена сцена и Divino.Taste потвърди нашите очаквания и тези на партньорите и изложителите”, сподели Емил Коралов, организатор на Divino.Taste. Всеки производител участва с до 7 вина, а посетителите имаха пряк контакт с хората, които стоят зад всяка една от участващите български изби и се запознаха с концепцията и философията за отделните вина. Като допълнение към изложбената част с дегустации, програмата на DiVino.Taste включваше още майсторски класове, семинари, лекции. Своя опит споделиха водещи световни експерти - Каролайн Гилби, Master of Wine и Константинос Лазаракис, Master of Wine, както и българските експерти – Вили Гълъбова, Юлия Костадинова, Яна Петкова и Ясен Захариев.
Майсторски клас „Съчетаване на вино с храна”
Екип на EconomyNews.bg имаше възможността и удоволствието да посети майсторския клас, посветен на виното и храната и тяхното правилно съчетаване. Ето изборът на вина на лектора Юлия Костадинова. С помощта на шеф Димо Димов, който беше приготвил изискани и разнообразни като вкусове хапки, участниците сами определяха кои храни по-добре пасват на съответното вино.

Изводите са няколко. Първият и може би най-важният, че българските вина не отстъпват на чуждите, а са на по-разумна цена. Второ, когато човек има въображение, може да експериментира с храните и напитките по много приятен начин. Самият шеф Димов даваше различни други идеи за съчетаване с избраните вина. Например, вместо тарт за ризлинга, може обикновен чийзкейк. А месата, съчетани с последното вино, биха могли успешно да бъдат заменени от безмесно ястие като ризото с манатарки или печени зеленчуци с ароматни подправки. Трето, културата на хранене трябва да се подобри и е нужно виното да заеме своето достойно място на трапезата.
Точна статистика за консумацията на вино у нас е трудно да се даде, поради факта, че мнозина правят домашно вино. Според СЗО, България е на 30-то място от 48 европейски държави по консумация на алкохол. Като от всичкия изпит алкохол на виното се падат едва 22%. От друга страна, хората пият все повече вино и консумацията в ресторантите за последните три години се е покачила с 8%. Масовият пазар в България обаче предпочита да пие евтини вина, а това е голям проблем за българското винопроизводство. 85% от продажбите са в ценови клас до 4.00 лева за литър вино. Всички уважаващи себе си винопроизводители произвеждат вина, които струват над 5 лв. Реализацията на вино на вътрешния пазар за деветте месеца на 2011 г. е в размер на 58 482 137 л. В сравнение със същия период на 2010 г., това е ръст от 16,7%. Общият износ на вино до септември е в размер на 34 246 321 л. В сравнение със същия период на 2010 г., когато износът е бил 33 364 589 л., се наблюдава ръст от 2,6% или 881 732 л.
Размишленията за виното биха могли да бъдат направени и от гледна точка на туризма, но повече по темата очаквайте скоро в EconomyNews.bg.

*Цените са ориентировъчни
 


Тагове: вино, храна
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg