EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хотелите пълни за Коледа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хотелите пълни за Коледа

mail17:30 | 20.12.2013прегледи 1332 коментарикоментари 0


Троянският или Тетевенският Балкан са туристически дестинации за празниците. Според Стела Карамфилска от общинско сдружение "Съвета по туризъм" в Троян тази година ще бъде по-силна за хотелиерите, отколкото миналата. За съжаление хотелите са пълни по време на празниците и не толкова през уикендите, коментира експертът. В община Троян има около 4 хиляди места за настаняване, като почти всички вече са заети. По думите на Карамфилска още през септември хотелите са били готови със своите пакети. Тя отбеляза, че Троян най-често се посещава от хора от София, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе.
Срещат се както скромни семейни хотелчета, или къща за гости, така и четиризвездни луксозни хотели. Туристите имат възможността сами да приготвят храната си или да се насладят на местните деликатеси в ресторантите на хотелите или извън тях.
Априлци, Чифлик,Троян, Тетевен, Рибарица са предпочитани дестинации както за големи компании, така и за семейна почивка, категорични са хотелиерите. Репортерска проверка показа, че вече около 90 процента от местата за настаняване в тези курорти са заети за Коледа, а още по-пълни са за Нова година, въпреки че за тогава цените са по-високи. Предлагат се само пакети - за два, три или четири дни.
Нощувките в категоризираните места за настаняване в община Априлци са се увеличили през последните шест години, според справка на администрацията. През 2012 г. те са били 19 хиляди, докато през 2007-ма са регистрирани 14 хиляди. През последните години в Априлци се е повишил броят на местата за настаняване – къщи и стаи за гости. Към 1 септември 2013 г. са категоризирани общо 106 обекта с 2209 легла.
В Тетевен има 609 легла, в село Дивчовото - 56, в село Черни Вит - 10, а в курортното селище Рибарица - 1 651. Най-много са двузвездните места за настаняване, както и тези с една звезда. По един четиризвезден хотел има в Тетевен и Рибарица, в Тетевенския край се предлагат и много бунгала и хижи, има и почивни станции.

В Балкана може да се угоди на всеки каприз и вкус

Офертите за Коледа са с около 50-60 на сто по-евтини от тези за Нова година, отбелязаха експертите. Цените в Априлци за 3-дневен пакет започват от 200 лева, а най-скъпите почивки стигат до 900 лева. В тях са включени нощувки, закуски, празнични вечери. По-евтино излиза без включена храна - от 30 лева на човек на вечер и нагоре.
По информация на администрацията в община Троян са категоризирани близо 200 хотела, къщи за гости, почивни станции или места, предлагащи самостоятелни стаи.
Преобладаващата част са една или три звезди. Предпочитаните дестинации в общината, освен Троян, са най-вече Орешак, Чифлик и Бели Осъм. Цените там не са много по-различни от тези в Априлци, показват данни от Иваничка Топалова - представител на туристическа агенция. Цените за две нощувки за Коледа са от 90 до 350 лева, а ако желаем пакет от три нощувки, те достигат до над 700 лева. Двойно по-скъпи са офертите за Нова година, като за две нощувки предложението е от 200 до 600 лева, а за три - от
360 до 1 000 лева. Предлагат се пакети и за четири нощувки. Някои хотели имат ваучери за намаления на услугите в хотелския комплекс - басейн, фитнес център, интернет, СПА-услуги.

В Троянския Балкан има красива природа, приятна атмосфера и семеен уют

Освен за тези, които обичат лукса и удобството в Балкана, местенце за добро изкарване на празниците могат да намерят и тези, които търсят атмосфера, близка до домашната. Все по-често се предпочитат семейните хотели и къщи за гости, в които клиентите сами приготвят храната си. За четиричленно семейство почивка тук излиза около 200 лева.
Според Детелин Пърлев, управител на голям хотел в Тетевен, туристите стават все по-бедни, но нарастват претенциите им. Той обаче не намира разлика в интереса през годините, особено за коледните и новогодишни празници. Още през септември до средата на октомври всички пакети за неговия хотел били продадени - двудневни, тридневни и четиридневни. По думите на Пърлев клиентите му са с различни финансови възможности. Има постоянни клиенти. Идват от София, Варна, Пловдив, но от региона няма интерес.

Туристите питат освен за условията на хотела, но и какво могат да видят в региона и къде да отидат.  "Насочваме ги към екопътеките, Гложенския манастир, Рибарица, музеи. Предлагаме им и допълнителни атракции, като пейнтбол, парк "Адреналин", но ако трябва да доплащат, се отказват", заявява управителят. Той допълва, че ако преди години основно се е плащало кеш, то сега половината посетители плащат по банков път. За хотела научават чрез интернет и колективните сайтове за пазаруване, но не и от туроператорите.  Наблюденията на хотелиери, ресторантьори, клиенти са едни: дали в Троянския или Тетевенския Балкан, или някъде другаде, българинът умее да се забавлява и не жали  средства - стига да ги има.
 

Източник:БТА

 


Тагове: Коледа, хотели
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg