EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Хотелите в Северна Гърция не са пълни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хотелите в Северна Гърция не са пълни

mail09:45 | 07.07.2020прегледи 706 коментарикоментари 0


С 80 процента е намалял потокът на български и румънски туристи в Северна Гърция след първите съобщения, че ГКПП "Маказа - Нимфея" ще бъде затворен за преминаване, съобщават гръцки медии. Данните са били изнесени на извънредна среща, свикана от кмета на Комотини Йоанис Гаранис, в която са участвали представители на институции и браншови организации.

Участниците са приели обща резолюция, в която се изразява протеста и недоволството им от действията на правителството, което обяви, че от България в Гърция ще може да се влиза единствено през ГКПП "Кулата - Промахон". Според представителите на туристическия бранш това ги обрича на гибел. В приетата позиция се посочва, че в района на Кърджали, където е ГКПП "Маказа - Нимфея" има регистрирани малък брой заболели от коронавирус, докато в Благоевград има много повече случаи.

Пунктът трябваше да затвори на 1 юли, но това вероятно ще стане през тази седмица. Въпреки това преминаващите през ГКПП "Маказа - Нимфея" бяха малко.

Според справка на туристическите организации в Северна Гърция летовниците в района са много по-малко от очакваното, а през последните дни масово се правят откази от резервации. При отворени 70 процента от хотелите в най-добрия случай са заети 20 на сто от местата.

Като пример се сочат Халкидики и Солун, където в момента средната заетост на хотелите е 15 процента, докато за същия период на 2019 е била 85 на сто. Прогнозите сочат, че през следващите два месеца се очаква да бъдат наети от 25 на сто от леглата. 21 000 англичани, които са втората по големина организирана група чуждестранни туристи, са посетили Тасос през миналата година, но тази година не се очаква да пристигне нито един. Много по-сериозен се очаква да бъде ефектът от затварянето на ГКПП "Маказа - Нимфея" за плажовете между Кавала и Александруполис, където единствените туристи, на които се разчита са българите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg