EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хотели за кучета и в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хотели за кучета и в България

mail12:40 | 04.05.2012прегледи 1190 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
През последните години хит в България стана една услуга, която в повечето от западните страни отдавна е позната - хотелите за животни. В България първите такива са от преди 10-12 години, като те са предимно за кучета и котки, за разлика от Холандия например, където вече има дори хотели за рибки. По празниците и в сезона на отпуските тези места са най-търсени, затова и често оставянето на любимец става само с предварителна резервация, тъй като местата не достигат.
Приблизителният брой на хотелите в момента е около 30 за територията на цялата страна. Те предлагат спане, храна, подстригване, разходка, обучение, денонощно наблюдение чрез камера на клетката, в която е оставен любимеца и дори погребението му. Нощувката на животното най-често от 10 до 20 лв. като при оставяне за повече дни има и отстъпка, както и безплатен транспорт.
ЕсonomyNews.bg посети три от най-старите и големи хотели за животни у нас.
Хотелът за кучета, котки и други домашни любимци CHAMPION е разположен в покрайнините на Божурище, на 12 км (около 25 минути) от центъра на София и предлага пълен пансион и обучение на домашни любимци. Хотелът разполага с 8 самостоятелни стаи с постоянно отворени индивидуални пространства за разходка (дворчета). Всяка стая в хотела за кучета е съоръжена с подово отопление и добра вентилация. Хотелът предлага настаняване с тип полупансион, при което клиентът си доставя храна за любимеца и настаняване тип пълен пансион "all inclusive" – включващо висококачествена храна, осигурена от хотела.
Най-често любимците се оставят за 3-5 дни, а хората които се възползват от услугата са преди всичко стопани, които държат на правилно отглеждане на своите любимци, коментира Венци Дачевски. Той от малък спасява всякакви животни и им намира дом, в случай, че не ги запази за себе си. Днес Дачевски е инструктор и управител на хотел CHAMPION. Освен това се занимава професионално с обучение на кучета от 6 години, а от от 2010 г. е национален съдия по работа към Българската Републиканска Федерация по Кинология.
Условията
В повечето от хотелите изискването за настаняване е животните да бъдат здрави и да имат поставена ваксина. Също така да са обезпаразитени вътрешно и външно, да имат валиден ветеринарно-медицински паспорт и да не са агресивни спрямо други себеподобни и хора.
В „Трифонов Ленд" например, който съществува от 2004 г., разполагат с най-голямата база в България за настаняване на домашни любимци. Изградени са 30 помещения за здравословно и сигурно настаняване на кучета и котки. Хотелът се намира на територията на Западен Парк и разполага с четири отделни двора за едновременни разходки и игра на приятелски настроени кучета. Кучета с редовно пребиваване се разхождат на повод от персонала в околностите на Западен парк. Нощувка за кученце – е 20 лв. при стандарна оферта под 10 дни, и 10 лв. за котки.

В този хотел няма камери за видеонаблюдение, защото според собственикът му Димитър Трифонов това не необходимо и никое животно няма да се чувства добре, ако е под постоянен мониторинг.
Повечето хотели предлагат индивидуално отношение и подход към всяко животно, разходка в екологично чист район - 3 пъти дневно, хранене един или два пъти дневно с подходяша храна в зависимост от хранителният режим, вида и породата.
Обучението
В хотел хотел CHAMPION се предлага професионално обучение на кучета по всички дисциплини: от първоначално, базово ниво на послушание, през подготовка на кучето за участие в изложби и изпити за развъдна годност до обучение и спорт с кучета за напреднали като Shutzhund, Ring Sport (френски ринг) и Tracking (FH / IPO-FH).
Според Венци Дачевски обучението на кучето, трябва да започне между четвърти и пети месец. В този период се формират навиците на малкия четириног. „Не малка част от моите клиенти са с кучета на по голяма възраст, те също се повлияват добре от обучението, но при тях е необходим по-голям период за тренировки и обучение. Ако се положи добра основа в ранните години, след това контактът и комуникацията с кучето ще бъде по-лесна”, обяснява инструкторът.
Изпитите за кучета биват BH, Кьорунг, Schutzhund, IPO. Те най-общо включват „следа” - това дисциплина, при която кучето трябва да премине по трасе, което е прекосено и да индикира предмети, които намери по него (поставени от лицето, което е минало по трасето): „послушание” – при него се изисква кучето да ходи редом, да сяда, ляга, да остава на място, както и да апортира предмети: „защита” е дисциплината, при която кучето трябва да открие нарушителя, да го задържи и ако се наложи да възпрепятства опита му за бягство. При подаване на звуков сигнал от водача, кучето, трябва да пусне беглеца и да го охранява до идването и подаване на сигнал от водача.
В „Трифонов Ленд" също се провежда обучение на кучета. То трае един месец, което зависи от типа характер на кучето. Не се използва насилие, бодлив нашийник и се работи с напълно приятелски методи, използвайки инстинктите на кучето. „В никакъв случай животното не трябва да се съди за каквото и да било, защото това са неразумни същества, така че човек трябва да е безкрайно търпелив, обяснява собственикът на хотела Димитър Трифонов. Цената за едномесечен курс е 600 лв.
Допълнителни екстри
В хотел за кучета ДогЛенд, , разположен в подножието на Витоша, престоят на животните за 24 часа струва 15 лв., като там освен хранене е осигурено и камера за видеонаблюдение. ДогЛенд предлага и директна връзка чрез ICQ, Skype. По този начин стопаните могат да разберат какво прави любимецът им по всяко време на денонощието.
Дневният престой до 8 часа струва 8 лв. а грижата за любимеца във вашият дом е 7 лв. на час. При престой до 10 дни заплащането за транспорт е 10 лв, а за над 10 дни е безплатно. Освен тези услуги предлагат се и ваксинация, вътрешно и външно обезпаразитяване, грижа за ноктите, къпане и други.
В някои от хотелите се предлагат под наем и различен тип контейнери за транспорт на животни, когато семейството е решило да вземе със себе си домашния любимец, както и подстригване, къпане и разхождане на животното на посочен адрес.
Погребение на любимец
В някои от хотелите ( както и в някои траурни агенции) се предлага дори помощ в последните мигове с домашните любимци. Погребение на котка струва 50 лв., а за кучетата от 60 до 80 лв. в зависимост от големината. Предлага се подготовка със специални траурни атрибути; VIP - ковчези, табелки; паметници и надгробни скулптури; образи от гранитни портрети.

 


Тагове: хотели, куче, котка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161