EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хостелите – предпочитани от млади пътешественици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хостелите – предпочитани от млади пътешественици

mail13:44 | 03.04.2010прегледи 917 коментарикоментари 0


Хостелите стават все по-предпочитани от младите туристи и в България. В тези своебразни младежки общежития пътешествениците попадат сред техни връстници от различни националности, разказва репортаж на БНР.
Обикновено хостелите в България са разположени в централната част на по-големите ни градове в близост до ж.п. гари и спирки на градския транспорт. В повечето случаи услугите, които предлагат, отговарят на всички съвременни стандарти в туризма, но затова пък цените на нощувките са малко по-ниски от тези в останалите европейски държави и варират между 20 и 40 евро с включена закуска. Само във Велико Търново хостелите са над 15, а техните домакини не могат да се оплачат от липса на клиенти – предимно чужденци от близки и далечни дестинации.
„Обикновено пристигат за една нощ, но толкова им харесва, че остават за по две-три седмици и накрая не им се тръгва” – разказва Недялко Йорданов – един от собствениците на хостел „Номади”, разположен в сърцето на старопрестолния град. „Пътуващите, които отсядат при нас, разчитат на каналите за информация като интернет или книжни пътеводители като Lonely Planet, който е тяхната „библия” – обяснява Йорданов. - Специално в него нашият хостел е представен много добре, включително са споменати и организираните от нас велотурове. Стремим се да им покажем нашата природа и културни паметници. Разказваме им за Велико Търново, за историческия хълм Царевец, за търновските църкви и Самоводската чаршия, където са представени местните занаяти.
Подобно на много млади хора у нас, собствениците на хостела са заклети природозащитници, затова са се постарали да се придържат възможно най-стриктно към стандартите за екосъобразност, разработени от Българската асоциация за алтернативен туризъм / БААТ/. Осветлението в помещенията е с енергоспестяващи крушки и фотоклетки. Прилага се разделно събиране на отпадъците, използват се биоразградими почистващи препарати. Предстои монтажът на слънчеви панели, по коридорите са закачени информационни табла за природните ни забележителности и призиви за опазване на околната среда. Благодарение на това хостелът е сред най-новите членове на европейската екоголична мрежа „Зелена къща”, която у нас включва над 30 места за настаняване. „Но най-важното е, че нашите гости откриват това, което търсят – пълноценен контакт с местните хора и култура” – казва Георги Михалев – другият съсобственик на хостела.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg