EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хора с увреждания: 10% на пазара на труда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хора с увреждания: 10% на пазара на труда

mail12:00 | 10.04.2012прегледи 428 коментарикоментари 0


Икономически активни са 67 549 души с увреждания между 16 и 64 години, от които заетите са 56 150 души. Това сочат данни от последното преброяване на националната статистика. Близо 500 000 българи у нас са с призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане. Според анализ на Агенцията за хората с увреждания от 2011 година, едва около 10% от хората в неравностойно положение в трудоспособна възраст са на пазара на труда, коментира за БТА изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.
Той отбеляза, че за Европа процентът е 20-25%. Имаме още да наваксваме, докато достигнем средноевропейските критерии, а след това и да гоним показателите на заетостта, посочи Коралски. България е ратифицирала Конвенцията за хората с увреждания и затова трябва да преосмисли цялостната си политика, да формира друго отношение към хората с увреждания, апелира Минчо Коралски. Той изрази съжаление, че по проблемите на хората с увреждания се говори епизодично, най-често във връзка с определени кампании. Според него трябва да има постоянна система за мониторинг на проблемите и процесите на хората с увреждания, за да може държавата и обществото да реагират адекватно на променящата се ситуация.
Коралски каза, че Агенцията за хората с увреждания е разработила стратегия за заетост, която предвижда в продължение на две години да се направи цялостен анализ, да се подготвят изменения в нормативната база, които да създадат предпоставки за активното включване на хората с увреждания на пазара на труда. Целта на всичките ни програми е хората с увреждания да получат шанс да започнат работа, работодателите да ги опознаят и чрез подпомаганите форми на заетост тези хора да бъдат наети на постоянна работа, отбеляза Коралски.
Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания открои като изключително сериозен проблема с квалификацията на хората с увреждания, защото се изискват педагогически умения и специални условия за работа. Това вероятно ще бъде едно от предизвикателствата през следващия програмен период, изтъкна Коралски./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg