EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Холандците казаха "не" на Украйна в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Холандците казаха "не" на Украйна в ЕС

mail09:20 | 07.04.2016прегледи 719 коментарикоментари 0


Холандците гласуваха в „не“ на референдума за споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС с 62% срещу 38%. Избирателната активност, при обработени 98% от вота, е около 32%, което означава, че правителството трябва да преосмисли подкрепата си за договора в светлината на обществения вот. Референдумът трябваше да събере поне 30% от избирателите, за да има правна тежест. И макар референдумът да е консултативен и не е задължаващ правителството, премиерът Марк Рюте каза, че Нидерландия вече не може да ратифицира договора „просто така“. Той изтъкна, че следващите действия ще трябва да бъдат разгледани „стъпка по стъпка“. Министрите ще обсъдят с парламента и европейските партньори на страната, преди да решат какво да правят. Премиерът подчерта, че ръководството на страната все още не е взело решение за това как ще реагира на резултатите от референдума. Гласуването е смятано за тест за мнението на холандската общественост за ЕС. От външното министерство на Украйна обявиха, че са взели под внимание резултатите от референдума в Нидерландия.
„Взехме под внимание резултатите от екзитпола за референдума в Кралство Нидерландия относно договора за асоцииране между Украйна и ЕС. В съответствие с холандското законодателство, референдумът има консултативен характер, а следователно окончателното решение за ратификацията на договора ще се вземе от правителството на Нидерландия след провеждане на вътрешни дискусии и процедури. Очакваме, че това решение ще отговаря на интересите на Украйна, Нидерландия и Европа“, се казва в коментара на сайта на украинското МВнР.
От Вашингтон съобщиха, че продължават да подкрепя споразумението за асоцииране на Украйна и ЕС. „Ние подкрепя договора за асоцииране на ЕС и Украйна, а също така смятаме, че е в интереса на САЩ, Нидерландия и ЕС да се помогне на Украйна да стане демократична и икономически стабилна страна“ , заяви говорителят на американския Държавен департамент Марк Тонер.

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече резултатите от референдума в Холандия за асоциирането на Украйна с ЕС "индикатор за отношението на европейците към украинската политическа система", предаде ТАСС. "Резултатите от холандския референдум за асоциирането на Украйна с ЕС са индикатор за отношението на европейците към украинската политическа система", написа Медведев в страницата си в Туитър.

/ТАСС, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg