EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Холандски банки губят от измами с банкови карти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Холандски банки губят от измами с банкови карти

mail15:21 | 07.04.2010прегледи 1626 коментарикоментари 0


На 36 милиона евро възлизат загубите на холандските банки през 2009 година от така нареченото скимиране на банкови карти, съобщиха днес от Обединението на банките в Холандия.
Скимирането е престъпен метод за копиране на данните от банкова карта с четящо устройство, което измамниците поставят над истинското в банкомата. След това данните се възпроизвеждат на фалшива банкова карта. Копирането на информацията в кредитна карта може да стане и при плащане при търговец, ако картата на
клиента бъде прекарана през подобно копиращо устройство без негово знание. Подправените карти се използват за теглене на пари от банкомат. Те се използват по-рядко за плащане при търговци, защото там операцията е лице в лице и служителите може да поискат клиентът да се идентифицира с личната си карта.
Според банкери възможно е измама с кредитна карта да се случи и в интернет, ако сайтът, който се ползва, не е защитен.
В сравнение с предходната година загубите от подобен род престъпления в Холандия са се увеличили със 16 процента. Общият брой на "скимираните" карти е 32 000. Намалели са обаче загубите от скимиране на една карта: от 1500 евро през 2008 година на 1100 евро през 2009 година.
Обединението на банките в Холандия разчита в да постигне успех при справянето с този проблем благодарение на замяната на магнитната ивица върху разплащателните карти с чип, който много по-трудно може да бъде копиран.
Холандските медии информират, че полицията, прокуратурата и Обединението на банките възнамеряват да подобрят сътрудничеството си, за да противодействат по-ефективно на този вид престъпност. Предвижда се да бъде подобрен и обменът на
информация.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg