EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Холандия: фалити на птицеферми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Холандия: фалити на птицеферми

mail13:35 | 17.10.2017прегледи 9433 коментарикоментари 0


Ще си търся друга работа, казва холандският птицевъд Едвин ван Ремен пред Pluimveeweb.nl, който за втори път трябва да унищожи поголовието си от 55 000 кокошки-носачки. Фермата ми в Achterhoekse Varsselder има задължения, които трябва да плащам, а фипронилът в снесените от кокошките ми яйца остава 5 пъти над разрешеното количество, споделя птицевъдът. Птицефермата на Ремен е една от около 200-те затворени заради фипронила стопанства в Холандия, произвеждащи около една пета от яйцата в страната.

В холандските птицеферми са натрупани тонове птичи тор, замърсен с фипронил, съобщава Tass.ru. След като на 1 август беше публикувана информация за яйца, заразени с инсектицида фипронил, който е забранен за използване в хранителната промишленост на Европа, милиони яйца са конфискувани от магазините и унищожени, а десетки птицеферми са затворени. Собствениците на затворените птицеферми още не могат да почистят тора, съобщава France Presse.

Председателката на Холандската асоциация на птицевъдите (NVP) Хени де Хаан обяснява, че проблемът не е само в недостига на средства, но и в това, че торът не трябва да се извозва от фермите по обичайния начин. Според приетите правила за безопасност той може да изгорен само в две предприятия в страната, които не успяват да се справят с наличните обеми.

Де Хаан добавя, че ситуацията става "неуправляема", а едно от временните решения може да е транспортирането на отровния тор в специализирани хранилища.
Тече разследване на две фирми: на Chickfriend, която е включила в състава на препарата забранения инсектицид фипронил, и на белгийската Poultry Vision, която е доставяла веществото.

Chickfriend е обработвала 267 птицеферми, затова минимум 3,2 млн. птици са бракувани заради заразата. Яйцата са доставяни в над 10 европейски държави и дори в Хонконг.

В Германия например количеството заразени яйца в Германия може да достигне 10,7 млн. бр., във Великобритания - 700 хил. бр., във Франция - 244 хил. бр./fermer.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127