EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ходорковски обвинен в убийство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ходорковски обвинен в убийство

mail18:05 | 09.12.2015прегледи 5083 коментарикоментари 0


Руското следствие повдигна задочно обвинение срещу бившия шеф на петролния гигант Юкос Михаил Ходорковски, живеещ в Швейцария, и го вика на разпит. Според следствените органи, Ходорковски е замесен в убийството на Владимир Петухов, кмет на град Нефтеюганск, през 1998 г. Това съобщи за ТАСС информиран източник.
На 30 юни федералното следствие съобщи, че подновява делото във връзка с нови данни, според които Ходорковски може да е поръчал убийството на кмета на сибирския град и други престъпления.
През 1998 г. Владимир Петухов бе в конфликт с компанията на Ходорковски по повод неплатени от Юкос според кмета местни данъци, което причинило финансова криза в Нефтеюганск. Градоначалникът обяви гладна стачка с искане да се образува наказателно дело срещу фирменото ръководство, а после я спря, тъй като местният губернатор обеща да вземе мерки.
След няколко дни обаче Петухов бе застрелян с автомат - точно на рождения ден на Ходорковски. Като организатор на това убийство и други престъпления в Москва бе осъден на доживотен затвор бившият шеф на службата за сигурност на Юкос Алексей Пичугин. Същата присъда получи задочно във връзка с това убийство и други престъпления бившият съсобственик на Юкос Леонид Невзлин, който живее в Израел и е израелски гражданин.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg