EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хлябът няма средна цена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хлябът няма средна цена

mail17:20 | 07.09.2011прегледи 853 коментарикоментари 0


На този етап цената на хляба остава стабилна. Нямаме информация за увеличение или намаление, каза пред Агенция „Фокус” организационният секретар на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България Кольо Колев. По думите му само пазарът може да покаже дали ще има ценови промени. Няма данни, нито за поскъпване, нито за поевтиняване. Според Колев поевтиняване на хляба не може да се очаква. Цената на пшеницата миналата година е била подобна на тазгодишната, но в същото време през 2011 г. има увеличение на цената на горивата.
Колев не посочи каква е средната пазарна цена на хляба в момента у нас. „Трудно е да се каже каква е средната пазарна цена, дори за масовия хляб „Добруджа”, посочи той. На пазара у нас масово се предлага хляб с грамаж от 650, 700 и 830 грама и затова е трудно да се каже някаква средна цена, обясни Колев. На малките разфасовки цената винаги е по-висока. Според него пазарът е най-добрият индикатор за всички възможни решения, които ще се вземат за цената на хляба.
Кольо Колев бе категоричен, че цената на хляба у нас е най-ниската в целия ЕС.
„Българският хляб е най-евтината индустриална стока в Европа въобще. Тя е изключително ниска на фона на съпоставими икономики с нашата. Да не говорим с икономики, които имат по-висока принадена стойност. Например в една Румъния, която има подобни разходи за зърно, за работна ръка, за енергия, хлябът е между 20 и 40 % по-скъп. В Сърбия пък е между 20 и 50 % по-скъп. Да не говорим за Гърция, където цената е от три до четири пъти по-висока от нашата”, посочи още организационният секретар на камарата.
 


Тагове: хляб, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg