EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Хляб „Добруджа” с 12 ст.по-евтин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хляб „Добруджа” с 12 ст.по-евтин

mail12:00 | 02.04.2012прегледи 830 коментарикоментари 0


Един килограм хляб „Добруджа” се търгува с 12 ст. по-евтино в първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата, стана ясно на Консултативния съвет по зърното, където бяха цитирани данни на САПИ. Данните бяха съобщени от Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, която бе избрана за Председател и на Консултативния съвет по зърно. Съветът е създаден през 2000 г. на основата на Меморандум между браншови организации по веригата зърно-брашно-хляб. Председателят на съвета се избира на ротационен принцип сред представителите на браншовия сектор.
Д-р Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, подчерта, че съветът е доказал себе си в годините като един от най-авторитетните консултативни органи към правителството и очаква още по-голяма активност и конструктивост на позициите и становищата, предлагани от членовете му. На заседанието стана ясно още, че към момента има запаси от пшеница в размер на 1 252 488 тона, като се предполага, че количеството ще е достатъчно да задоволи както вътрешното потребление, така и нуждите от износ. Миналата година по същото време наличното количество е било около 1,1 млн. тона. На заседанието освен данни за наличните количества зърно, бяха представени и тенденциите на вътрешния и международните пазари.

Дирекция „Растениевъдство” на Министерство на земеделието и храните” представи подробни данни от последното обследване на състоянието на есенниците, от които става ясно, че като цяло страната ще има достатъчно зърно за потребление и износ и през настоящата година. Бяха съобщени данни за по-значими поражения при посевите от „рапица”. От Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че фермерите подготвят презасяване на пострадалите площи с подходящи пролетни култури.

Заместник-директорът на фонд „Земеделие” Васил Грудев представи приетите от УС на фонда държавни помощи за земеделските производители. По отношение на сектор „Зърно” той подчерта, че това е най-ниско рисковия сектор по отношение на финансирането от фонда, както и че в този сектор има регистрирани най-малко нарушения.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg