EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0849
GBP 2.3209
CNY 2.4248
you tube
mobile version

Хляб по рецепта на 5000 години в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хляб по рецепта на 5000 години в Турция

mail18:10 | 28.05.2025прегледи 258 коментарикоментари 0


Пекари от град Ескишехир, Северозападна Турция, пекат хляб по рецепта от преди 5000 години по инициатива на кмета на града Айше Юнлюдже, предаде Франс прес. 

Идеята за "възраждането" на рецептата се зародила, след като при археологически разкопки през 2024 г. в района на могилата Кюллюоба в окръг Ескишехир бил намерен уникален археологически обект – хляб на 5000 години. По думите на археолога и директор на разкопките в Кюллюоба Мурат Турктеки находката е „най-старият хляб, който някога е бил намиран при разкопки“. Турктеки пояснява, че хлябът е бил изпечен, след което е бил поставен под прага на сграда, построена около 3 300 г. пр. Хр., вероятно като част от ритуал за изобилие и плодородие. 

Уникалната археологическа находка може да бъде видяна в археологическия музей в Ескишехир, където е изложена от миналата сряда. От 2024 г. до днес хлябът е изследван обстойно, като учените са установили, че той е бил приготвен с едро смляно брашно от древен сорт пшеница и семена от леща, като за мая са използвани листа от все още неопределено растение.

Разкритието развълнувало и кмета на Ескишехир Айше Юнлюдже, която предложила общината да съдейства за пресъздаването на рецепта за хляб от преди 5000 години. Именно с тази цел от общината подбрали специален сорт пшеница, който се доближават максимално до вече несъществуващия сорт, използван за направата на древния хляб, като същевременно предложили идеята на местна пекарна. 

Така в пекарната на Серап Гюлер се появил нов продукт, който предизвикал голям интерес у купувачите – питка от Кюллюоба, пресъздаваща традицията, съществувала преди 5000 години. „Комбинацията от пшеничено брашно и зърна от леща създава богат, засищащ хляб с ниско съдържание на глутен и без консерванти“, отбелязва Гюлер, подчертавайки, че цената на една питка от Кюллюоба, която тежи около 300 грама е 50 турски лири (2,20 лева). /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 7360