EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хляб "България" - новият стандарт от днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хляб "България" - новият стандарт от днес

mail12:10 | 21.04.2011прегледи 1878 коментарикоментари 0


Само един хлебопроизводител е готов с изпълнението на всички изисквания и днес ще достави в търговската мрежа хляб, приготвен по стандарт, съобщи БНР. Директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов преди дни каза, че на Велики Четвъртък вече ще има хляб, произведен по утвърдените правила.
Стандартът за хляб, наречен с името "България", беше изработен от браншовите организации и одобрен от Агенцията по храните. Технологичното време би трябвало да е достатъчно, за да може всички административни процедури да се спазят и от днес в търговската мрежа да има хляб по стандарт.
Оказа се обаче, че само един производител е готов да го направи в предварително обявения срок. Други двама са получили разрешение от Агенцията по храните след съответните проверки. Разрешение имат и две мелници, които предлагат нужното за стандарта брашно с високо качество. Още 15 производители чакат проверката на агенцията, за да започнат производство.
Според хлебари процесът се забавя заради забавените инспекции от контролния орган и трудната стиковка по веригата зърно-брашно-хляб. Кога всички потребители ще могат да си купят насъщния, направен по правилата - без подобрители, оцветители и други химически добавки, все още не е ясно. Засега производителите не предвиждат оскъпяване на хляба по стандарт.
Стандартът  „България" е за трите вида хляб - бял, „Добруджа" и типов. Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества.  Хлябът  „България" ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора „Б" група пшеница. Количеството на солта в него ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва на пазара. Ще се предлагат и три вида грамаж.  Зад стандарта застават и трите организации на хлебопроизводителите в България, заедно със Съюза на мелничарите.

 


Тагове: хляб, стандарт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg