EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всичко за хлебния стандарт „България”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всичко за хлебния стандарт „България”

mail15:40 | 05.04.2011прегледи 1817 коментарикоментари 0


Изготвени са: четири броя утвърдени стандарта “България”.
Един Утвърден стандарт № 01/2011 - за три типа брашно: “Бяло”, “Добруджа” и “Типово” .
Три Утвърдени стандарта за хляб:
- Утвърден стандарт № 02/2011 за хляб “Бял”,
- Утвърден стандарт № 03/2011 за хляб “Добруджа”
- Утвърден стандарт № 04/2011 за хляб “Типов”

Хлябът ще се произвежда в три грамажа: 500гр., 650гр. и 830 гр. и ще се предлага опакован и неопакован. Срок на годност на трите вида хляб е две денонощия.
Утвърден стандарт №01/2011 Пшеничното брашно тип “Бяло”, „Добруджа”, „Типово” се произвежда от пшеница, съгласно БДС 602-87 от I, II и II Б група, неподлагана на генетична модификация. При технологична необходимост (години с ниско качество на зърното) се допуска влагането на спомагателни вещества: глутен и ензими - неподложени на генетична модификация и органични киселини . Не се допуска влагането на оцветители, избелители и консерванти.
В стандарта са заложени показателите, на които трябва да отговаря брашното: органолептични, физикохимични, химични и микробиологични. Описани са методите за лабораторно изпитване, технологичния процес на производство, производствения контрол ( входящ контрол на суровини и спомагателни материали, технологичен контрол и контрол на готовия продукт), етикетирането и документите ,придружаващи готовия продукт. Изготвена е Декларация за съответствие на брашното, която се издава при експедицията му.
Утвърдените стандарти за трите вида хляб са описани влаганите суровини: типа брашно за вида хляб, дрожди хлебопекарни (мая за хляб) - не подлагани на генетични модификации, които по смисъла на ЗГМО водят до получаването на ГМО, сол, вода и технологични добавки – при технологична необходимост: Аскорбинова киселина (Е 300), Оцетна киселина (Е 260), моно- и диглицериди на мастни киселини (Е 471) или техните естери (Е 472), и ензими, не подлагани на генетични модификации, които по смисъла на ЗГМО водят до получаването на ГМО.
В стандарта са заложени показателите, на които трябва да отговарят видовете хляб: органолептични, физикохимични, химични и микробиологични. Описани са методите за лабораторно изпитване, технологичния процес на производство, производствения контрол ( входящ контрол на суровини и спомагателни материали, технологичен контрол и контрол на готовия продукт), етикетирането и документите ,придружаващи готовия продукт. Изготвена е Декларация за съответствие на хляба, която се издава при експедицията му.
Списъкът на одобрените предприятия, които ще произвеждат брашно и хляб по Утвърден стандарт “България”, ще бъде публичен и ще бъде качен на интернет страницата на БАБХ.
За реда, по който предприятията ще бъдат включвани в списъка на одобрените производители са изготвени указания до Областните дирекции по безопасност на храни. В указанията е описан начинът за осъществяване на проверките на предприятията и включването им в списъка на одобрените предприятия На предприятията, които отговарят на необходимите условия за производство на продукти по УС“България”, директорът на съответната ОДБХ изпраща Уведомително писмо (по образец към указанията), вписва ги в списъка на одобрените предприятия за производство по УС “България” и им предоставя копия на Утвърдените стандарти “България” (за производство, по които са одобрени), подпечатани с мокър печат.
В мониторинговите програми на предприятията се изисква да бъде включено вземане на проби и лабораторно изпитване поне веднъж месечно на всеки вид произвеждан продукт.
Честотата на официалния контрол на предприятията одобрени да произвеждат продукти по УС “България”:
-веднъж месечно се извършва физическа и документална проверка на обекта, във връзка с произвежданите продукти по УС “България” .
-при необходимост или по преценка на контролиращия инспектор се вземат проби за лабораторно изпитване.

 


Тагове: хляб, стандарт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg