EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хленчат и малките бензиностанции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хленчат и малките бензиностанции

mail14:50 | 03.01.2012прегледи 621 коментарикоментари 0


Настояваме за диалог с финансовия министър Симеон Дянков. Или до 31 март т.г., когато изтича срокът за монтиране на нивомерни системи в обектите ни, затваряме над 2000 от общо 3000 малки бензиностанции, заради невъзможността да изпълним финансово изискването на НАП.
Това заяви на брифинг Динко Дедев от Гражданско обединение "Малки и средни бензиностанции", предаде репортер на БГНЕС. Темата е свързана със срока за монтиране на новите измерителни системи в бензиностанциите. На този етап от сдружението не се готвят за протести, а дават гласност на проблема и търсят диалог. Ивайло Николов, председател на гражданското обединение заяви, че тези устройства ще им струват 3 000 лв., но заедно с монтажите и другите неща по разчет ще им излезе към 20 000 лв. разходи, в които не се включва годишната поддръжка. Според него единственото решение е да се удължи срокът поне с 1 г. за монтиране на тези системи. През това време Николов е сигурен, че ще се появят конкурентни фирми доставчици и цената ще падне в пъти. Изискването за монтирането на тези нивомерни системи е непостижимо, непосилно и невъзможно за малките бензиностанции, тъй като значителна част от тях работят на загуба, заявиха собствениците им от сдружението.
Средният процент на печалба от работата на една бензиностанция от нашия тип е 3.8% от оборота, при положение, че средно той е 250 000 лв. на година, уточни Николов. В този случай база за конкуренция няма. Вносителят е един, сроковете са кратки, поясниха от сдружението. Има оферти и от други фирми, които могат да предложат нивомерни системи. В момента се предлагат американски, германски и др., но имаме уверения, че и български производител разработва уредите и може да ги достави на доста по-ниска цена, разликата ще е в пъти. Това е фирма "Тантекс-90" ЕООД и "Датекс", но втората компания няма да успее да се вмести в сроковете, посочи Дедев.
Още по-обезпокоително за собствениците на малки бензиностанции е, че условието е те да заплатят предварително 80% от цената на измервателната система. Не сме против контрола и маломерните системи, но защо трябва да ги изплащаме ние, питат те. Живеем в тежка икономическа криза и се надяваме правителството да помисли за малките бензиностанции, които са в покрайнините и малките населени места, затова предлагаме диалог, посочи Дедев. Имаме депозирана молба до министър Дянков в края на 2011 г., защото мислим, че при него има подвеждаща информация и настояваме за тази среща, допълни той. Изключително негативен социален ефект ще имат последствията от затварянето на бензиностанциите в и до селата, защото клиенти там са хора, които се занимават с дребно земеделие и нямат друг по-лесен начин да задоволяват нуждите си от гориво. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161