EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хитови дестинации за Великден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хитови дестинации за Великден

mail17:55 | 22.03.2012прегледи 1936 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова

Сърбия и Гърция се очертават като най-желаните от българите дестинации за Великден. Това съобщи за ЕconomyNews.bg Ирина Георгиева, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Повишен интерес има и към Дубай, Малта и Дубровник, като най-търсените екскурзии са за около 3-4 дни. За Дубай цените са от 500 до 1500 евро, в зависимост от категоризацията на хотелите и включват нощувка със закуска, а за Гърция от 300 до 500 лв.
„В момента Дубай наистина е изгодна дестинация. По това време на годината цените не са много високи, не е и много топло, а пък и ексурзията е за по-малко дни” каза Ирена Георгиева. По думите й цените са съотносими с тези от миналата година, но въпреки това ръст на почиващите туристи за Великденските и Майските празници не се очаква да има. По-вероятно е дори да се регистрира спад, защото кризата тепърва се разраства, а хората решават да отидат на екскурзия едва когато са покрили основните си потребности, аргументира се Георгиева.

В България най-предпочитани остават спа курорти, както и планинските курорти – предимно Боровец и Банско. Към планините ни и София интерес има традиционно и от гърците и румънците, а турците имат интерес за развиване на хазартен бизнес.

Потърсихме справка и в туристическа агенция HATEYA. Оказа се, че там автобусните програми без нощни преходи и пакетите от 300 до 500 лв. са сред най-търсените за Великден. Според Жулиета Кленовска, управител на агенцията, повишен интерес има и към програмите за хора над 55 години, организирани от ЕС. За разлика от миналата година и в тази агенция има подчертан интерес към Сърбия, тъй като програмите за там вече са запълнени. Почти никакъв интерес обаче няма за Румъния, която беше сред желаните дестинации през 2011. Друга тенденция, която се откроява е,че българите търсят почти винаги ол инклузив , докато чужденците търсят само закуска и особено англоговарящите – ирландци, шотландци, англичани.

Сайтовете за колективно пазаруване

Така наречените сайтове за колективно пазаруване (Grabo.bg, Dalavera. Bg и др)., са още един вариант да избор на дестинация за предстоящите празници. Подобни сайтове са характерни с големите си отстъпки - най-често от 40% до 70%, които почти никъде другаде не можете да се намерят. Туристите обаче трябва да бъдат по-резервирани към предлаганите оферти там, защото е важно как предложенията се съотнасят със себестойността на услугите, съветват от бранша. В повечето случаи в прекалено ниската цена има уловка.

Летни екскурзии

За летния период очакванията са, че на хоризнонта ще се появи като дестинация и Тунис. Турция и Испания ще бъдат другите най-предпочитана от българите страни за почивка, а от нашето Черноморие най-посещавана ще е Албена, който е топ детинация и за чужденците и особено руснаците, немците и румънците.
Според повечето служители на туристически агенции и през лятото едва ли ще има увеличение на българските туристи. По-скоро може да се очаква ръст на чужденците, заради приетото в началото на годината решение на Министреството на външните работи притежателите на шенгенски визи да посещават и пребивават в България без български визи.Това се отнася за Турция, Русия, Украйна и Беларус, обясни Георгиева. Очаква се по този начин да се увеличи потокът от туристи от Персийския залив, както се е случило и с руските туристи - броят е им нараснал с 40 на сто след облекчения достъп до български визи.

Ранни записвания

Според агенциите при ясно намерение за почивка през летния сезон, сега е времето за резервация. До 30 март се предлагат намаления от 15 до 25%. Това лято все повече курорти ще предлагат и намаления и отстъпки за децата до 12 години.

снимка:архив БГНЕС

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161