EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хит на пазара-едностайни за 25 хиляди евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хит на пазара-едностайни за 25 хиляди евро

mail10:45 | 23.04.2010прегледи 1098 коментарикоментари 0


Малките по площ апартаменти, главно ново строителство, с високо качество и добра локация на цена до 25 000 евро са хит на пазара на недвижими имоти през първите месеци на 2010. Тези сделки заемат 34% от общия обем реализирани продажби. Според консултантите на АДРЕС те имат такъв успех, защото предлагат изключително добри параметри за атрактивна ниска обща цена.
„Предлагането на този тип жилища намалява, а строителството на нови сгради не бележи висока активност в момента. Като резултат в близките месеци в този сегмент тенденциите могат дори да се обърнат и търсенето на малки апартаменти да надмине предлагането”, коментира Калоян Богданов, Маркетинг мениджър на АДРЕС.
През тримесечието се появи и друг основополагащ за пазара фактор. Около 9% от сключените през периода сделки бяха с над 90% външно финансиране. По информация на клиенти купувачи, 4% са били изцяло заемен капитал – ипотечен кредит съчетан с потребителски без поръчители или заем от роднини. Сравнително по-малките суми, които са необходими за покупка днес, създават условия за използването на такива схеми.
Пример за такава сделка е покупка на апартамент в Люлин с площ от близо 50 кв.м., купен за 30 000 евро от млада двойка. По правило смелост и находчивост проявяват по-младите участници на пазара, които са оптимисти за бъдещето, но нямат спестени средства. В най-общия случай това са хора, които от години живеят под наем в София и месечната вноска по двата им заема сега е близка до цената на наема.
Отстъпките продължиха да властват на пазара на недвижими имоти и през първото тримесечие на тази година. Преговори за намаляване на първоначално обявената цена са водени в 87% от случаите. Средната отстъпка се движи около 3000 евро. Насърчени от банковите реклами, част от продавачите поставиха по-високи цени на имоти, но при поява на купувач с интерес им се наложи не само да свалят цената, но в доста случаи да изгубят сделката.
Статистиката сочи, че на база реално сключени сделки спадът се запазва в рамките на около 5%. В част от районите има по-малки отклонения, а на места и лек ръст, породен от появата на по-интересни предложения на малко по-високи от средните нива.

През периода станахме свидетели на сделка на стойност 166 000 евро за жилище с площ от 136 кв.м. в Дианабад, преди Акт 14 – сравнително рискова и немислима до преди броени месеци сделка. “Купувачът в никакъв случай не е направил неизгодна сделка, а напротив – отлична инвестиция в качествен, просторен и слънчев имот, които отговаря на статуса му в обществото. Макар и рядко, такива продажби се реализират от инвеститорите, които постепенно намаляват броя на предлаганите изгодно апартаменти и преминават в позиция на изчакване. За съжаление купувачите не изпитват онази сигурност, която да ги мотивира да купуват и на нормална цена. Засега все още се купуват предимно „много изгодни” неща.”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на АДРЕС. 

  

Индексът на пазарните цени на жилищата за първо тримесечие на 2010 г. спрямо четвърто тримесечие на 2009 г. е 97.7%, т. е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 2.3%, съобщиха от Националния статистически институт. Индексът на пазарните цени на жилищата за първо тримесечие на 2010 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е 82.2%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 17,8%.
През първото тримесечие на 2010 г. спрямо предходното, е регистрирано намаление на цените в 19 областни градове, като по - значително е в Разград с 9.5%, Ямбол и Бургас с 8.4%. Регистрирано e намаление в София-столица с 1.7%. Увеличение на цените е регистрирано в останалите областни градове.
Средната пазарна цена на жилищата за страната през първо тримесечие на 2010 г. е 978.66 лв./кв. м. Най-високи са средните цени във Варна - 1633.83 лв./кв. м., следвана от София-столица - 1558.33 лв./кв. м. и Бургас -1246.64. лв./кв. м.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg