EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хисаря с ВиК за 31 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хисаря с ВиК за 31 млн. лв.

mail12:00 | 18.04.2012прегледи 611 коментарикоментари 0


Договор за доизграждане на ВиК мрежата в Хисаря на стойност 31 млн. лв. подписаха министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Хисаря инж. Пенка Ганева. Проектът е по Оперативна програма „Околна среда“. По него ще се подменят 18 км. водопровод и ще се изградят 38 км. канализация в кварталите Момина баня, Веригово и Миромир.
В момента голяма част от отпадните води на трите квартала се изливат в яз. „Синята река”, тъй като съществуващата канализационна система е затлачена или не е изградена. Проблем е и голямата загуба на питейна вода, която достига 60%. В края на 2014 г., когато ще приключи изпълнението на проекта, загубите ще намалеят до 20%, цялото население на града ще има работеща канализация и всичките отпадни води ще се отвеждат в пречиствателната станция, която беше модернизирана с 18 млн. лв. също по Оперативна програма „Околна среда”.
„Сегашните проекти по Оперативна програма „Околна среда” са инвестиция за 50 години напред за жителите на града и тяхната икономика. Това спестява покачването на цените, тъй като остарялата водна инфраструктура трябва да бъде подменена, а без съмнение е и екологичният ефект”, подчерта министър Караджова.
Община Хисаря кандидатства по процедурата за строителство на ВиК инфраструктура, по която има сключени още 12 договора на стойност близо 520 млн. лв. - с Бургас (за кв. Горно Езерово), Козлодуй, Кричим, Пещера, Пирдоп, Средец, Столична община (за кв. Суходол), Тервел, Трявна, Раковски, Добрич и Пловдив. Във финален етап на оценка са предложенията на Кнежа, Ловеч, Монтана, Велики Преслав, Стамболийски, Варна, Карлово, Бяла (Русе), Бяла Слатина, Бургас (Банево, Ветрен и Бургаски минерални бани), Шумен, Червен бряг, Банско, Гоце Делчев, Свищов и Троян. В оценка са и последните 54 подадени проекта.
„Ако един проект е подготвен отлично и графиците се спазват, със сигурност до края на 2014 г. всички тези предстоящи договори ще бъдат изпълнени. Процедурите са дълги, но общините имат възможност да проведат обществените поръчки преди подписването на договорите”, каза в заключение министър Караджова.
Към момента в сектор „Води” на оперативната програма се изпълняват проекти за два милиарда лева, което е 76% от бюджета на сектора.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg