EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хиляден протест в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хиляден протест в София

mail13:19 | 10.11.2013прегледи 802 коментарикоментари 0


обновявана от 11.30 часа, 10 ноември

Хиляди студенти и граждани /между 10-15 хиляди души/ са по улиците на София в общонационален протест, който продължава вече над четири часа, и който стартира в 11 .00 часа от СУ „Климент Охридски”.  Скандиранията са "окупация" и "оставка". Протестиращите надуват свирки, освиркват, надуват вувузели, бият на барабани и сочат с палци надолу, когато викат "оставка". Чуват се възгласи "червени боклуци". Участници в протеста са с маски на лицата с образа на премиера Пламен Орешарски,други пеят химна.
В протеста пред СУ се включиха студенти от НАТФИЗ, УНСС, Медицински университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, които обявиха, че искат да живеят в България и призоваха политиците  да емигрират. "В България беше извършен преход, който превърна страната ни в олигархична корпоративна структура, която работи само срещу народа си", заяви студент от Великотърновския университет. Последваха сканидрания "мафия" и "Ууууу". Ние, студентите, винаги сме били най-будната част от обществото, винаги промените са започвали от нас, наш дълг е да направим това, което нашите родители не успяха - да извършим промяна, а не - подмяна, каза още студентът от Велико Търново пред присъстващите.

От Пловдивския университет думата взе един от студентите, участник в окупацията. "Пловдив въстана, време е България да въстане", каза младежът и се обърна с думите: "Господа управляващи, емигрирайте вие." На това място протестиращи започнаха да скандират "Към Москва" и "Кой предложи, кой предложи, кой, кой, кой".

Около 12 .00 часа площадът пред Министерски съвет бе пълен с хора. Ограничено е движението по бул. "Цар Освободител", бул. "Дондуков" и околни улици.


Към протеста непрекъснато прииждат нови хора. Те скандират "оставка", "емигрирайте", "окупация". Повечето носят плакати с различни надписи - "Ние сме децата на прехода и искаме да живеем тук", "Времето ви изтече! 24 години фалшив преход стигат" и др. Движението в района е блокирано.
Към 13. 00 часа голяма част от участващите в протеста потеглиха по бул. "Дондуков" и достигна кръстовището с бул. "Раковски". За кратко на кръстовището на ул. "Раковска", което е преградено с жандармерия, шествието беше спряно, след което беше пропуснато да премине по бул. "Раковски". Протестиращите скандират "оставка". Някои от тях приканват граждани да се присъединят с възгласи "елате при нас, протестът е за вас". Централата на "Атака" на ул. "Врабча" беше бурно освиркана. Сградата е обградена от полиция и жандармерия и не се позволява преминаването до нея.

Шествието е най-многобройното от месеци насам и е по инициатива на "Ранобудните студенти".

Малко след 13.30 часа протестното шествие стигна до Народното събрание. Движението по булевард „Цар Освободител” е блокирано. Около сградата на парламента са разположение метални заграждения. Има засилено полицейско присъствие в района. Мал ко преди това протестиращите прогониха автобус на "България без цензура" с бурни освирквания. Автобусът първоначлно беше паркиран пред църквата "Света София"; протестиращите го прогониха с възгласи "довиждане", и той потегли. Малка част от протестиращите го последваха, показваха банкноти и викаха "кой ви плати".  

Към 14.30 часа шествието стигна сградата на Полиграфическия комбинат , като скандиранията са „Орешаркси вън”, „Кой предложи Пеевски”, „Кой?”. Протестиращите се движат по бул. „Цариградско шосе” в посока хотел „Плиска”, заради което движението е спряно. По пътното платно в посока СУ „Св. Климент Охридски” има много коли, които са спрели и не могат да се движат. Протестиращите минават между колите и призовават пътуващите да се включат в протеста с думите: „Елате с нас, протестът е за вас”. Част от хората са се качали по мантинелите, изсипват червена и черна боя по пътното платно.

Към 15.15 часа протестиращи, които се движат и в двете платна на бул. „Цариградско шосе” в посока хотел „Плиска”, изгориха билборд с изображение на лидера на „Атака” Волен Сидеров и телевизия „Алфа”. Част от участниците в шествието се качиха от бул. „Михай Еминеску” на бул. „Цариградско шосе”. Блокирани от шествието шофьори, в знак на подкрепа, надуваха клаксоните, а студентите им ръкопляскаха.  На мястото, където беше билборда на Сидеров, протестиращите сложиха изображение на Пламен Орешарски, изобразен като скелет. Всеки плакат с изборажение Сидеров и рекламата на телевизия Алфа, който е залепен по бул. „Цариградско шосе”, бива замерван с камъни и различни предмети, докато не бъде скъсан. Сред участниците в протестното шествие има и велосипедисти, а други са дошли с барабани.

В 17.00 часа на пл. „Св. Александър Невски” започва митинг-концерт под надслов: "Вдигни очи. Стоп на псевдо-прехода”, в който ще участват Ваня Костова, Васко Кръпката, Валди Тотев, Група 7, от Тоника - Милица, Ралица, PIF, Драго и Ева, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Шкумбата и др.

Източник: агенция Фокус, БТА, Нова тв

 снимки:Нова тв, bTv

 


Тагове: протест, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg