EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хиляда работни места създава Набуко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хиляда работни места създава Набуко

mail14:47 | 25.11.2010прегледи 789 коментарикоментари 0


Проектът "Набуко" ще разкрие много нови работни места в България и ще разнообрази доставките й на газ, каза в интервю за БТА Кристиан Долезал, говорител на компанията "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".
Всички приходи, които "Набуко" осигури на територията на България, ще бъдат прехвърлени като приходи към Министерството на финансите. От полза за България ще бъде и създаването на възможности за правене на бизнес, защото България ще се превърне в ключова страна в мрежата на газопровода, оттук ще минават диверсифицирани доставки за цяла Европа, което ще доведе до възникване на нови икономически интереси и бизнеспартньорства за България, заяви Долезал.
Би трябвало строителството на проекта да започне през 2012 г. и да сме абсолютно готови първият газ да потече през 2015 г., отбеляза говорителят на компанията "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".
Въпрос: С какво проектът "Набуко" е ценен за България, каква ще е изгодата ни от него?
Отговор: "Набуко" е многонационален проект, който ще донесе ползи на много страни, на първо място - на страните, които пряко участват в него. България е на изключително стратегическо място и благодарение на проекта ще стане по-независима, защото той ще разнообрази доставките на газ за страната.
Строителната дейност по газопровода на българска територия ще бъде извършвана от българи. Хората, които директно ще работят по изграждането на газопровода, ще бъдат между 400 и 500 души.
Инвестицията ще доведе до допълнително отваряне на работни места, защото други компании ще допринасят с допълнителни услуги за изграждането на газопровода, така че целият проект ще отвори около 1 000 нови работни места, не само във фазата на строителството, но и във фазата на подготовката и развитието на проекта.
От полза за България ще бъде и създаването на възможности за правене на бизнес, защото България ще се превърне в ключова страна в мрежата на газопровода, оттук ще минават диверсифицирани доставки за цяла Европа, което ще доведе до възникване на нови икономически интереси и бизнеспартньорства за България.Всички приходи, които "Набуко" осигури на
територията на България, ще бъдат прехвърлени като приходи към Министерството на финансите.
Въпрос: Има ли достатъчно газ за напълване на тръбата, нейният планиран капацитет е 31 млрд. куб. метра? Наскоро министър Трайчо Трайков каза, че ЕК трябва да се ангажира в преговорите за осигуряване на достатъчно количество газ.
Отговор: В момента се планира източниците на газ да бъдат предимно в две държави - Азербайджан и Ирак. И в двата случая ще има достатъчно газ за "Набуко". Акционерите трябва да осигурят доставките. В момента текат преговори и се подготвят договорите, надяваме се те да бъдат подписани през 2011 г. Досега ЕК е демонстрирала солидна подкрепа за проекта и
ние имахме възможност да се възползваме от нея в по-ранните фази - когато се изготвяха междуправителствените споразумения и спогодби. Свидетели сме на съвместни действия на отделните правителства и на ЕК.
Въпрос: Разбрахме, че вече е връчено мандатно писмо за изготвяне на финансова оценка на проекта и осигуряване до 4 млрд. евро от трите финансови институции - Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ и Международната финансова корпорация /МФК/. Как ще бъде осигурена останалата част от финансирането и какво ще струва на България участието в проекта?
Отговор: 70 процента от стойността на проекта ще бъде финансирана със заеми, а останалите 30 процента ще са средства, вложени от самите акционери. В момента трите големи финансови институции започнаха фазата на оценка, те ще предоставят 4 млрд. евро, останалите средства ще бъдат набавени от кредитни агенции и търговски банки. Кредитни агенции в Германия и Япония вече проявяват интерес, забелязва се и връщане на интереса от страна на частните банки, които вследствие на финансовата криза за момент бяха изчезнали от сцената.
След първата важна крачка, която направихме през септември тази година - осигуряването на 4 млрд. евро от трите финансови институции, нещата ще се развиват все по-добре. Сигурни сме, че в края на 2011 г. ще сме подписали всички договори и ще сме набавили цялото необходимо финансиране.Целият проект е оценен на 8 млрд. евро, 30 процента от тези средства трябва да бъдат набавени от акционерите, което означава, че България ще трябва да осигури около 16 процента от този дял, тъй като всички акционери имат по шест равни дяла. Участник в проекта "Набуко" е държавният Български енергиен холдинг /БЕХ/, така че тези средства могат да бъдат под формата на държавни гаранции.
Въпрос: Какви стъпки - административни и политически, предстоят оттук нататък, за да се случи проекта "Набуко" ?
Отговор: Хубавото е, че българската част от компанията - "Набуко България" вече проведе 26 срещи с кметове и местни власти в районите, през които ще преминава газопроводът, направени са оценки на екологично и инфраструктурно ниво. Скоро ще сме в състояние да започнем процеса на "отворения сезон". В момента се извършва детайлното проектиране на два газопровода в Турция, които ще могат да бъдат добавени към инфраструктурния проект.
Остава инвеститорите да успеят да сключат договорите за доставка. Когато това се случи, надяваме се в следващите няколко месеца, да започнем "отворения сезон", тоест ще предоставим капацитета на транспортиране на газ и ще можем да извършваме тази дейност. В момента, в който предоставим капацитета за пренос, ще можем да завършим финансирането на проекта. Това означава, че би трябвало да започнем строителството през 2012 г. и да сме абсолютно готови първият газ да потече през 2015 г.
Въпрос: Кой ще бъде собственик на съоръжението на територията на България и кой трябва да извърши отчуждителните процедури на земята? Как реагираха представителите на местните власти при представянето на проекта "Набуко"?
Отговор: "Набуко България" ще е собственик на инфраструктурата, минаваща през българска територия. От тази компания ще зависи как ще бъде извършено отчуждаването на територии, през които минава газопроводът. Хората са изпълнени с любопитство, отношението им е изцяло позитивно. Опитваме се да
разсеем всички притеснения на местните хора и да отстраним всички пречки, които биха възникнали от строителната дейност. В това отношение тясно се придържаме към инструкциите на ЕК и европейските финансови институции. Щастливи сме, че имахме вече такива консултации на местно ниво, предстои ни да придвижим въпроса за собствеността на земята и да извършим операция по придобиването на земята.

***
Проектът "Набуко"

„Набуко" е новият газов мост от Азия към Европа. Той ще свърже пряко най-богатите на газ региони в света - района на Каспийско море и Близкия Изток с европейските потребителски пазари. Газопроводът ще свързва източната граница на Турция с Баумгартен в Австрия - един от най-важните газоразпределителни центрове в Централна Европа - през България, Румъния и Унгария.

Структура на акционерите

Акционерите в проекта Набуко са: Botas (Turkey), Български Енергиен Холдинг (БЕХ), MOL (Унгария), OMV (Австрия), RWE (Германия), Transgaz (Румъния). Всеки акционер притежава равен дял акции от "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" в размер на 16.67 процента.

"Набуко" в България
През последните месеци са извършени 26 консултации с представители на местната власт в България, първата част от публичните дискусии и екологичната и социално-икономическа оценка по проекта. Срещите са организирани от Националната Набуко Компания (Набуко Пайплайн България ЕООД - София). Тръбата ще минава през 9 области (Ямбол, Бургас, Шумен, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе и Враца), 24 общини и общо 112 населени места. Българската част от трасето е с дължина 412 км и диаметър на тръбата от 1,4 м. Експертите на Набуко отбелязват, че трасето на българска територия е подбрано много внимателно, за да бъдат избегнати всички гъсто населени територии и защитени екологични зони, както и защитени зони с културно наследство, като същевременно се търси най-краткия път и се осигури минимално въздействие върху околната среда.
Набуко ще придобива право на прокарване върху земите, през които минава газопроводът преди започване на строителството. Преди кандидатстването за разрешение за строеж Набуко ще се свърже лично с всички собственици, през чиито парцели ще премине газопроводът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071