EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хилари Клинтън лобира за Westinghouse

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хилари Клинтън лобира за Westinghouse

mail10:00 | 05.12.2012прегледи 486 коментарикоментари 0


Съединените щати не се срамуват да лобират за предложението на американската компания Westinghouse да довърши строежа на АЕЦ Темелин в Чехия, заяви пред журналисти в Прага ръководителката на американската дипломация Хилари Клинтън, цитирана от ИТАР-ТАСС. По думите й тази компания е представила най-добрия проект, който предоставя големи трудови възможности и за чехите, и за  американците. "Това би била най-добрата стъпка на ядрената енергетика", допълни тя.
Програмата на работното посещение на Клинтън в Чехия включва срещи с премиера Петър Нечас и с външния министър Карел Шварценберг, както и с неколцина други водещи чешки политици. Предварително беше обявено, че централно място в разговорите й ще бъде отделено на предложението на Westinghouse. По-късно днес Клинтън ще замине за Брюксел, където ще бъде съпредседател на четвъртото заседание на Енергийния съвет САЩ-ЕС.

По думите на член на американската делегация, цитиран от чешки медии, ако Westinghouse победи на конкурса, в САЩ ще бъдат създадени 9000 нови работни места, а Чехия ще може да диверсифицира своята енергетика. Втори участник в конкурса за изграждането на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ Темелин в Южна Чехия, победителят в който трябва да бъде обявен в близките месеци, е руско-чешкият консорциум МИР.1200. В него влизат руските Атомстройекспорт и конструкторското бюро Хидропрес, а от чешка страна - концернът Skoda JS. През октомври от конкурса беше изключена френската Areva.
В момента в централата работят два реактора ВВЕР-1000 с мощност по 1000 мегавата. Първата част от АЕЦ Темелин беше построена по съветски проект. Група инспектори от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), проверяващи атомните централи през ноември, призна централата за "образцова" по шест от осем показателя и препоръча опитът й да бъде проучен от други страни. Довършването на АЕЦ Темелин трябва да приключи през 2025 година. Проектът се оценява на 200-300 милиарда крони (10-15 милиарда долара).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4254