EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хеликоптерната площадка при тунел „Железница“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хеликоптерната площадка при тунел „Железница“

mail12:05 | 06.02.2024прегледи 366 коментарикоментари 0


На хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ ще могат да излитат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Максималното тегло на една медицинска въздушна линейка заедно с оборудване, гориво и екипаж е около 3,175 тона. 

Хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ ще може да се ползва и от вертолети на държавни институции – от Военновъздушните сили за спасителни операции при тежки или масови инциденти, от Планинската спасителна служба и други, допълниха от пътната агенция. 

Съоръжението се намира на около 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата и на 40 м от Е-79. До нея ще може да се достигне както от първокласния път, отбивайки при разклона за село Железница, така и от новия близо петкилометров участък от автомагистралата и тунел „Железница“, които предстои да бъдат въведени в експлоатация в края на февруари. Очаква се до края на месеца Държавната приемателна комисия за издаде акт 16 и разрешението за ползване за новата автомагистрална отсечка.

Площадката е с асфалтобетон и размери 40 м на 40 м. Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното ѝ местоположение е съобразена и скоростта на вятъра в района - т.нар. в метеорологията роза на ветровете. Съоръжението е с видеонаблюдение и всички необходими системи за сигурност и комуникация, пожароизвестяване и т.н., които са част от системите за безопасност на тунел „Железница“. 

Автомагистрала „Струма“ е първият пътен инфраструктурен обект, на който се изгражда хеликоптерна площадка. Тя е част от проекта за строителство на тунел „Железница“ и е изградена по одобрен и съгласуван технически проект, с издадено разрешение за строеж на 5 март 2020 г. Стойността на извършените строително-монтажни работи само на площадката са 280 хил. лева с ДДС. Предстои тя да бъде регистрирана в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ като болнично вертолетно летище, информираха още от АПИ. 

Тунел „Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас, с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка е около два км. Съоръжението е с енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа. Двете тунелни тръби са свързани с напречни връзки, които ще са за евакуация в случай на тежък пътен инцидент. Тунелът има две напречни връзки за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини, както и четири – за пешеходци.

В авиобазата на „Гранична полиция“ на Летище София беше представен първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна медицинска помощ по въздух.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158