EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Харчим средно по 550 лв. за Коледа и Нова Година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Харчим средно по 550 лв. за Коледа и Нова Година

mail09:37 | 01.12.2009прегледи 565 коментарикоментари 1


Туристическите пакети за Коледа и Нова година свършват до средата на декември, местата в 4 и 5-звездните хотели са изчерпани. Въпреки икономическата криза, българинът ще посвети на тези празници средно по три дни и ще предпочете да ги прекара в балнеохотелите в страната. Това научи БТА от директора на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
Една част от клиентите, които избират да прекарат празниците в балнеохотелите, са корпоративни, с което получават и по-ниски цени на пакетите, следвани от приятелски компании от 6 и повече души и на последно място са индивидуалните записвания.
Значителна стабилност на записванията на българите за коледните и новогодишните празници отчитат туроператорите през тази година. Броят на записванията запазва стойностите си спрямо същия период на миналата година. Голяма част от офертите са продадени към края на ноември, а най-добрите дестинации са били изтъргувани още в средата на миналия месец. Очаква се голяма част от кувертите напълно да бъдат изчерпани до средата на декември.
Като цяло намалява броят на българите, които пътуват в чужбина през последните месеци. По тази причина намаляват и записванията на българите за коледните и новогодишните празници в чужбина с близо 20% спрямо същия период на миналата година.
Българинът и тази година предпочита да прекара празниците в курортите на страната, въпреки покачването на средната цена на нощувка - с близо три лева спрямо третото тримесечие на миналата година, което като цяло определя тенденция на задържане на цените при високо качество на предлаганата услуга, коментира Драганов.
За празниците се предлагат 3, 5 и 9-дневни пакети в хотелите в Банско, Пампорово, Боровец, във вътрешността на страната и балнеохотелите включително и по Черноморието. Най-бързо свършват пакетите за балнеохотелите - те са продадени още в средата на ноември като средната цена за тридневен пакет за Нова година започва от 600 лева и достига до 1500 лева.    
Най-предпочитаната от българите продължителност на почивка по време на коледните и новогодишните празници е три дни – 60% от търсенето, 30% е делът на търсенето за почивки от пет дни и десет на сто за седем и повече дни.
Българинът обикновено има планирани средства за разходи по време на почивката и в този смисъл тази практика ще се повтори и за коледните и новогодишните празници. Сумите, които българинът харчи по време на почивка варират между двеста и шестотин лева като средно той е склонен да похарчи около 580 лева независимо за колко дни и за какво. Същевременно българинът може и да е много икономичен и да кара на банички и кифли от отсреща, коментира Драганов.
Друга тенденция според него, която ще бъде валидна и за зимните празници, е изчерпването на така наречената средна цена.
Българинът вече търси или евтиното или скъпо, допълни Драганов.
След решението за премахване на визовия режим за пътуване в страните от ЕС за гражданите на Македония и Сърбия  се очаква ръст на туристите от тези страни в България -  като за Македония той ще е между 20% и 25%, прогнозира Драганов. За да има обаче истински ефект от визовата отмяна, е необходима силна реакция в посока популяризиране на този факт, което означава допълнителни средства за реклама на тези пазари и добри пакетни оферти, които трябва да бъдат предложени чрез македонските и сръбските туроператори, заради силната конкуренция, посочи експертът.
Характерното за тези два пазара е, че те като бройки туристи са по-големи от тези от страните от ЕС, но харчат по-малко от гражданите на държавите от Общността, които идват у нас целево по пакетни програми и затова приходите от тях са по-високи. Западноевропейските организирани туристи имат среден престой в България от 10,2 дни, докато македонските - 3,7 дни.



 
Коментари
 
кой? - 01-12-2009 г. 10:50:39

Колко процента от целокупното българско население харчи тези пари? В проценти,моля?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg