EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Ханделсблат": Източна Европа се нуждае от кредити от МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Ханделсблат": Източна Европа се нуждае от кредити от МВФ

mail17:49 | 10.07.2009прегледи 756 коментарикоментари 0


Международната финансова криза засегна източноевропейските държави по-силно от очакваното. Около 10 държави преговарят с Международния валутен фонд (МВФ) за програми за финансова помощ в размер на милиарди евро, съобщава електронното издание на германския бизнес вестник "Ханделсблат", позовавайки се на източници от МВФ.
Страните, които за пръв път се обръщат към МВФ за финансова подкрепа, са България, Хърватия и Македония. Украйна, Сърбия, Румъния, Беларус и Латвия се надяват да получат финансова помощ от Фонда по-скоро от очакваното и дори увеличение на помощта.
Унгария все още не е взела решение дали да поиска допълнителна помощ. Босна също е подала молба за кредит от МВФ. Източници от фонда посочват, че МВФ ще вземе решение по молбите на тези държави до една седмица. Проблематично е положението с новата молба за кредит на Латвия, тъй като в нейния случай не може да бъде взето бързо решение, отбелязват източниците.
Босна ще получи кредитна програма в размер на 1,13 млрд. евро. Близо 203 млн. евро ще бъдат отпуснати веднага. Дали ще бъдат отпуснати останалите средства зависи от прилагането на икономическа програма на строги икономии, обявена по-рано от босненското правителство. МВФ ще проучва внимателно този въпрос на всеки три месеца, пише електронното издание на "Ханделсблат".
Според информации в медиите новото българско правителство ще започне "възможно най-скоро" преговорите за кредит, за да стабилизира националната валута, лева, която е обвързана с еврото чрез валутен борд и е изправена пред голям риск от обезценяване. Експерти от София отбелязват, че преговорите "едва ли ще започнат преди края на септември", отбелязва "Ханделсблат".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014