EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хампарцумян:Изчезването на КТБ е позитивно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хампарцумян:Изчезването на КТБ е позитивно

mail16:10 | 25.11.2014прегледи 1142 коментарикоментари 0


Изчезването на КТБ от пазара като банка ще се отрази позитивно на икономиката, смята Левон Хампарцумян, председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, това той коментира конференцията "Банките и Бизнесът".
"КТБ изкривяваше пазара по повече от един начин. Имам обосновани съмнения, че бизнесът, който се е водил в тази банка, е в тотален разрез с добрите банкови практики, подчерта той. По думите му пазарът на кредити след случая с КТБ няма да се влоши, а напротив - ще се подобри.
В края на юни имаше криминална атака към ПИБ, но тя беше преодоляна, заяви Чавдар Златев, член на УС на Първа инвестиционна банка. Банката има план за преструктуриране, който е одобрен от Комисията за конкурентност на ЕК. Очакванията ни са лихвите по депозитите през 2015 година да падат, казаха Мария Русева, заместник-председател на УС на Сосиете Женерал Експресбанк и Добромир Добрев, член на УС на Райфайзенбанк -България. Абстрахирайки се от КТБ, тази година има ръст на депозитите от 5 млрд. лева във всички други банки, посочиха банкери, участници в конференцията. Това означава, че хората и бизнесът имат доверието в банките, добавиха те. Ръстът на сумата на депозитите създава проблем на банките от гледна точка на доходността, защото не успяваме да абсорбираме този ръст на депозити в кредити. Според тях основен проблем пред банковия сектор е преодоляване на чувството за несигурност в обществото, която спира търсенето на кредити. През следващата година очакваме ръст на кредитите с 4 процента, каза Мария Русева. Анализите на банката, в която работи, показват, че се повишава политическата стабилност и през следващата година се очаква ръст на БВП, намаляване на безработицата и малка инфлация, която да смени дефлацията от тази година. Според банкерите пазарът на недвижими имоти вече е ударил дъното и се наблюдават признаци за повишаване на цените на имотите в някои сегменти на пазара.


източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1036