EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хамас има милиони, а палестинците умират от глад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хамас има милиони, а палестинците умират от глад

mail16:50 | 02.11.2023прегледи 870 коментарикоментари 0


Още преди сегашната война в Близкия изток половината палестинци в ивицата Газа разчитаха на доставки на храни и помощи по линия на ООН, а сега вече хората там – над два милиона души – са пред истински колапс, пише „Ди Велт“.

Помощни организации от цял свят събират средства за бедстващото население, докато Хамас - терористичната организация, която управлява района от 2007 година - разполага със солидни банкови сметки, в които има стотици милиони долари.

Шефовете на Хамас обаче не дават тези пари за своите сънародници в Газа, а финансират с тях удари срещу Израел, както и собствения си луксозен живот в чужбина, посочва германското издание. От много години насам Хамас краде от залъка на палестинците и разширява оръжейния си арсенал за сметка на палестинското население.

Тайното портфолио на Хамас

Т.нар. Шура - висшият политически орган на Хамас - е този, който взима политическите решения на терористичната организация. Към него има няколко комисии, отговарящи за различни дейности на Хамас, включително „Бюро за инвестиции“. В неговата компетентност са чуждестранните търговски активи, чийто мащаб е известен само на малцина висши функционери. Босовете на Хамас ги наричат „тайното портфолио“, пише „Ди Велт“.

Изданието разполага с документи, от които става ясно, че въпросното състояние възлиза на 700 милиона долара. Портфолиото включва между 30 и 40 фирми, предимно в строителството и търговията на недвижими имоти. Те се намират в Турция, Катар, Алжир, ОАЕ и Судан, като нито един цент от тях не е изпратен в ивицата Газа, е цитиран да казва неназован финансов експерт.

Германската обществено-правна медия ZDF на свой ред отбелязва, че Хамас е смятана за една от най-богатите терористични организации в света. Голяма част от цивилното население в Газа е изключително бедно – през септември 2022 година 65% от палестинците там са живели под границата на бедността.

Водата, бензинът и хлябът се разпределят с купонна система, докато босовете на Хамас живеят в луксозни хотели в чужбина и разполагат с банкови сметки по цял свят, пише „Ди Велт“. Тайните документи, с които разполага изданието, показват, че ръководството на Хамас държи в турски банки десетки сметки в евро и в долари.

Защитен финансов чадър

Германското издание посочва, че терористичната организация Хамас още преди 20 години е започнала да вкарва пари в чуждестранни сметки, вместо да инвестира в инфраструктурата на ивицата Газа. „Те са си създали един вид защитен чадър за деня, в който Саудитска Арабия, Катар или Турция прекратят финансовата си подкрепа“, казва пред „Ди Велт“ споменатият вече експерт.

 

Както посочва германското издание, босът на финансовия апарат на Хамас е Сахер Али Муса Жабрин, който поне от десет години живее в Турция, но често посещава Ливан, Катар и Иран. Той има катарски паспорт и е връзката между Хамас и Иран. По сведения на „Ди Велт“ - той помага на лидерите на Хамас при основаването на фирми, осигуряването на визи или придобиването на недвижими имоти в Турция.

Именно Жабрин управлява финансите, благодарение на които водещи фигури от Хамас са се оттеглили в луксозни хотели в Турция и в Катар, оставяйки на обикновените палестинци да се борят с последиците от терористична стратегия на движението.

„Ди Велт“ пръв разкри още преди две години части от тайната фирмена империя на Хамас, след което Финансовото министерство на САЩ наложи санкции на замесените в операцията лица и фирми – например на тези от Турция. Но въпреки санкциите, фирмите на Хамас в Турция продължават необезпокоявано да въртят бизнеса си там. Правителството на Ердоган не е предприело нищо след санкциите на САЩ и приходите от строителство или търговия с недвижими имоти продължават да постъпват, коментира германското издание.

Данъци и рекет

По данни на „Бизнес Инсайдър“ основните приходи на Хамас са от данъци и рекет спрямо жителите на Газа – именно с тези пари терористичната организация прави големи инвестиции в строителството, в бизнеса с недвижими имоти, в минното дело и инфраструктурата в Близкия изток и в Северна Африка.

Това, че висши функционери на Хамас са избрали Турция за своя втора родина, е обществена тайна, пише „Ди Велт“. Ердоган също не крие близостта си с терористичната организация, произлязла от „Мюсюлманските братя“. Дори след атаката на Хамас срещу Израел, жертва на която станаха много цивилни граждани, включително малки деца и бебета, турският президент заяви в Анкара: „Хамас не е терористична организация, а освободителна групировка, която се бори за защита на страната си и на своите граждани“.

източник: Дойче Веле


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037