EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Халуми стана продукт със „защитено наименование за произход”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Халуми стана продукт със „защитено наименование за произход”

mail08:40 | 04.10.2021прегледи 651 коментарикоментари 0


Влезе в сила регламентът на ЕС, с който традиционното кипърско сирене халуми е признато като продукт със „защитено наименование за произход”. Европейската регистрация и новите изисквания важат за производителите му в двете части на разделената страна, съобщава БНР.

Сирене под името „халуми/хелим”, както се нарича от кипърските гърци и от кипърските турци, вече може да се прави само на острова, при спазване на строгите процедури и стандарти, предвидени в досието. Производителите от двете кипърски общности имаха 6 месеца гратисен период след решението на ЕК, за да се подготвят за прилагането на новите изисквания от деня на въвеждането им.

Процесът обаче започва с напрежение, след като през септември кипърската Асоциация на производителите на сирене подаде жалба в Съда на ЕС срещу ЕК. Компаниите искат отмяна на регламента за регистрацията на халуми заради предвиденото съотношение на използваното мляко.

В началото на септември и кипърско-турските производители на хелим остро реагираха срещу високите изисквания, които те не могат да изпълнят, и поискаха отлагане с 10 години. Контролът по цялата производствена верига в двете кипърски общности ще се осъществява от независима международна одиторска компания. Халуми е вторият по значение експортен продукт на Кипър, като през миналата година износът му беше за почти 270 млн. евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg