EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Хакерска атака над Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хакерска атака над Русия

mail15:40 | 27.06.2017прегледи 962 коментарикоментари 0


Огромна вълна от кибератаки, напомнящи начина на действие на вируса изнудвач "Уонакрай", удари днес едновременно Украйна, Русия и още няколко страни, изваждайки от строя десетки компании, предадоха световните агенции.
Засега няма установена връзка между извършените този следобед атаки, но няколко компании съобщиха, че са били засегнати от вирус, който блокира съдържанието на информационните им системи и на екраните на компютрите излиза обява с искане за откуп в размер на 300 долара в биткойни, за да бъде възстановена информацията.
Заради тази атака пътниците в метрото в Киев не можеха да платят с банкови карти, електронните табла с информация за полетите на летището в Киев не работеха, а украинските банки не можеха да извършват някои услуги.
Руският гигант "Роснефт", най-големият производител на петрол в света, каза, че е станал жертва на мощна атака, но увери, че производството не е спряло, благодарение на помощен сървър.
Нападения са били извършени срещу друга руска петролна компания, "Башнефт", руското металургично предприятие "Евраз", фирмите за шоколадови изделия "Марс" и "Монделийз" и козметичната "Нивеа". Според компанията "Груп Ай Би", занимаваща се с предотвратяване и разследване на киберпрестъпления, около 80 компании в Русия и Украйна са станали обект на кибератаки.
Вирусът изнудвач, известен с името Петя, е засегнал също така компютри в Англия и Индия, съобщи швейцарска правителствена технологична агенция.
Той е започнал да се разпространява в Западна Европа. Датският корабен превозвач "Мерск" и френското промишлено предприятие "Сен-Гобен" съобщиха, че са били засегнати, но уточниха, че информационните им системи са защитени от изгубване на данни.
"Вирусът се разпространява по целия свят, голям брой страни са засегнати", предупреди в "Туитър" експерт от руската компания за антивирусни софтуери "Лаборатория Касперски".

Технологичните гиганти „Майкрософт”, „Туитър”, „Ю Туб” и „Гугъл” обявиха, че създават „Глобален интернет форум за борба с тероризма” с намерението да овладеят онлайн разпространението на екстремистко съдържание чрез съвместни високотехнологични решения. За целта те ще си споделяйки технологии, проучвания и познания помежду си. „Вярваме, че работейки заедно, обменяйки най-добрите технологични и оперативни сегменти от индивидуалните си усилия, ние ще можем да окажем по-голямо влияние върху заплахата от (разпространение) на терористично съдържание онлайн”, гласи общото изявление на четирите компании, което бе публикувано в „Туитър”. Корпорациите изтъкнаха още, че създаването на Форума се основава на проведени в Европа дискусии, както и на заключенията от неодавнашните срещи на Г-7 и Европейския съвет.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960