EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хакери сринаха рублата за 14 минути

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хакери сринаха рублата за 14 минути

mail13:20 | 09.02.2016прегледи 1177 коментарикоментари 0


През февруари 2015 година рускоезични хакери са пуснали вирус, известен като Corkow Trojan (вид троянски вирус) в системата на базираната в Казан Energobank и са успели до пласират поръчки на валутния пазар за над 500 млн. долара на непазарни цени, е съобщила компанията Group-IB, но без да конкретизира лицата, стоящи зад кибератаката, съобщава БНР. Това е предизвикало драматични колебания от над 15% на обемния курс рубла – долар в рамките на едва 14 минути и е довело до разследване от страната на Руската централна банка за възможно манипулиране на паричния пазар.

Хакерите са използвали зловреден софтуер, за да проникнат в защитната система на руска регионална банка и са успели да преместят курса на рублата спрямо долара с повече от 15% само в рамките на няколко минути, съобщава агенция Блумбърг, цитирайки фирма за киберсигурност, базирана в Москва, която е била наета да разследва проведената кибератака.

Според компанията Group-IB, разследваща нападението от името на Energobank, зловредният вирус Corkow, който се актуализира редовно, за да се избегне неговото засичане от антивирусните защитни програми, е проникнал в около 250 000 компютри в световен мащаб и досега е заразил повече от 100 финансови институции.

 

 

 

 


Тагове: рубла, хакери
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg