EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хакери атакуват руски банки пробно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хакери атакуват руски банки пробно

mail11:15 | 21.07.2016прегледи 4483 коментарикоментари 0


Хакери са започнали атаки срещу руските банки чрез системата на междубанкови комуникации SWIFT, съобщава пред вестник „Известия“ източник, близък до Централната банка на Русия.
Съгласно информацията, предоставена от събеседника на редакцията, киберпрестъпниците са успели да отмъкнат от засегнатите банки около два милиона евро. Експертите са убедени обаче, че това е само пробна стъпка. В бъдеще щетите от кражби на средства чрез SWIFT ще нараснат.
Техническата схема на кибератака срещу системата SWIFT не се различава от тази срещу обикновените сметки. Хакерите пускат зловреден софтуер, с който проникват в системата на кредитната организация, след което е достатъчно дори един служител да отвори заразено писмо, за да бъде открит пътят им към нея.
След това следва превземането на информационната инфраструктура на банката, като хакерите остават в системата една, максимум две седмици. Едва тогава се подготвя кражбата на средства, като се изработват фалшиви документи за изтегляне на средства от сметките, заверени с подписи на отговорните за това лица в банките. Платежните нареждания се изпращат до системата за плащане и в съответствие с договорите и законодателството тя изпълнява нареждането.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg