EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фудтех 2017: Местните храни – новият хит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фудтех 2017: Местните храни – новият хит

mail06:55 | 26.01.2017прегледи 1342 коментарикоментари 0


Местните храни са новото гурме, показва изложението „Фудтех 2017“. То събира български и чуждестранни компании от хранителната индустрия от 22 до 26 февруари  в Международен панаир Пловдив. Типични продукти на региони от България, Италия, Гърция и други страни ще бъдат демонстрирани в Града на виното и деликатесите, който  се превръща в кръстопът на вкусове.

Предстоящото 23-о издание на Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии ще бъде по-силно и по-интересно от предишното. Очаква се участниците да са двойно повече в сравнение с миналата година, а Градът на виното и деликатесите се оказа тесен да побере всички желаещи фирми.

 Експозициите на българските производители предлагат по-широка гама месни и млечни продукти, плодови и зеленчукови консерви, захарни и сладкарски изделия, биохрани, традиционни и модерни специалитети. Акцентира се на автентичните съставки и методи за преработка, за да се съхранят типичните качества. Кисело мляко, сирене, сметана и масло, направени по най-стари рецепти, показва една от най-големите ферми у нас. За първи път ще има колбаси от дивечово месо, различни видове брашно и зърнени храни, органичен оцет.    

            Големият интерес към „Фудтех 2017“ се дължи на възможността новите колекции да бъдат представени  в Града на виното и деликатесите, който миналата година привлече  близо 40 000 гости от страната и чужбина. Българските специалитети впечатлиха посетителите, въпреки силната конкуренция на италиански производители.

            Сега изложбата   “Вкусове от Италия” също е двойно по-голяма, а изкушаващите щандове изтъкват кулинарната слава на Сицилия. Тя е представена от  биовино, десертно вино от Марсала и ликьори от цитруси, прошуто и колбаси от планината Неброд, месо от черни прасета, което е много по-здравословно от обикновеното свинско, ядки, паста и шамфастък от Бронте, люто сирене, различни изделия от прочутите праскови, отглеждани в Бирона.

            Простотата на локалните кухни вече измества висшата кулинария, твърдят експерти. На тази тенденция е посветена и конференцията  „Бъдеще за местните храни“, която се организира от фондация „LocalFood.bg“ и Slow Food България. На форума ще се дискутира как  специфичните за всеки регион ресурси и опит може да бъдат използвани за бизнес със занаятчийски и фермерски храни. Предвидено е изложение на такива продукти със специално географско означение.

            Даровете на природата, превърнати от новите технологии във вкусни и здравословни храни, са водещ акцент и на  „Фудтех 2017“. Най-добрите ще бъдат отличени в  конкурса „Изборът на потребителя“. Наред с фирми от хранителната индустрия, в изложбата участват компании, предлагащи технологии и машини,  опаковки и етикети, кодиращи и маркиращи системи.

            „Фудтех“ и “Вкусове от Италия” отново са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. По същото време се провеждат още четири международни изложби: „Агра“ със секция „БиоАгра“ - за селско стопанство, „Винария“ - за лозарство и винарство, „Хорека Пловдив“ -  за оборудване за хотели, заведения и търговски обекти, и „Апи България” - за пчеларство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg