EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френските фермери вдигат блокадите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френските фермери вдигат блокадите

mail06:57 | 02.02.2024прегледи 480 коментарикоментари 0


Франция отделя 150 милиона евро "от тази година и в дългосрочен план", за да облекчи данъчната и социална тежест върху животновъдите в страната. Това обяви днес на пресконференция премиерът Габриел Атал, цитиран от Франс прес.

"Нашите животновъди имат нужда от специфична помощ. Ето защо ще им отделим 150 милиона евро за данъчна и социална помощ от тази година и в дългосрочен план", каза той на фона на все по-интензивните фермерски протести, както във Франция, така и в други страни. 

Френското правителство ще работи, за да гарантира, че ЕС ще приеме "ясно законодателство" за синтетичните меса, които се произвеждат от клетки от животински тъкани и не са разрешени към днешна дата в ЕС.

"Синтетичното месо не отговаря на концепцията ни за хранене по френски. Ето защо искам да има ясно законодателство на европейско равнище за наименованието на синтетичното месо“, заяви той на пресконференцията. През ноември Италия забрани производството и продажбата на синтетично месо. 

Франция планира също и да забрани вноса на плодове и зеленчуци, обработени с пестицида Тиаклоприд, добави Атал.

Габриел Атал отбеляза също на пресконференцията, че Франция ще направи така, че принципът за "хранителен суверенитет" да прерасне в закон и настоя, че трябва да се свърши много работа на европейско равнище най-вече по отношение на споразуменията за свободна търговия, предаде Ройтерс. 

Атал подчерта, че не може и да става дума Франция да одобри търговското споразумение "Меркосур" с латиноамериканските страни.

Атал обяви и първия пакет мерки за успокояване на фермерите миналата година, включително и отпадането на плана за постепенната отмяна на субсидиите за селскостопанския дизел, но синдикатите го отхвърлиха като недостатъчен.

Същевременно двата най-големи фермерски съюза в страната призоваха протестиращите фермери да вдигнат блокадите и да прекратят протестите, съобщи Асошиейтед прес. По думите на Арно Гайо от Съюза на младите фермери, цитиран от Ройтерс, правителството се е вслушало в гласа на производителите, но сега думите трябва да прераснат в дела. Той изтъкна, че ще бъдат обмислени и предложени други форми на протест. Арно Русо от Френския фермерски съюз посочи, че протестното движение не е приключило, но методите му ще бъдат променени.

Междувременно Бертен Море, който произвежда козе сирене недалеч от Париж, изрази съмнение, че политиците могат намалят бюрократичните спънки  и същевременно да прекратят евтиния внос, както искат мнозинството фермери. По думите му спасението трябва да дойде от потребителите, които трябва да купуват повече френски продукти./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg