EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Френски ресторант е №1 в света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френски ресторант е №1 в света

mail20:15 | 03.07.2019прегледи 1315 коментарикоментари 0


Mirazur, на шеф-готвача Мауро Колагреко беше обявен за ресторант № 1 в света. На церемония в Сингапур бяха обявени 50-те най-добри ресторанти в света за 2019 г. Класацията се прави 18-а година от британското списание Restaurant, с помощта на San Pellegrino.

За първи френски ресторант застава начело на престижната класация. След като няколко години беше най-високо класираният френски ресторант в Топ 50, Mirazur, който се намира в Мантон, непосредствено до границата с Италия, успя да се изкачи на върха. Човекът, който стои в основата на това невероятно място в малкото градче на Лазурния бряг е Мауро Колагреко. Нито французин, нито италианец, а... аржентинец. Мауро е свързан с всяка една от тези три страни: роден в Аржентина от родители с италиански произход, от 17 години работи във Франция, живее в Италия и въпреки че е изключително скромен и непринуден явно не е останал незабелязан – при дебюта му през 2009 г. той застава на 35-о място в The World’s 50 best Restaurants. Явно 2019 г. е късметлийска, защото носи и третата звезда от Мишлен.

Акцентите в дегустационното меню на Mirazur включват солено цвекло от градината на ресторанта с крем от хайвер, яйца от домашни кокошки с пушена змиорка и лешници; бриош от картофи с топящо се яйце и бял трюфел. Перфектният за споделяне хляб е облян с джинджифил и се поднася с поема от Пабло Неруда.

В специално интервю за DiVino, когато беше на ръба на Топ 10, Мауро Колагреко сподели, че в кулинарно отношение философията на Mirazur не се е променяла. „Имаме огромно развитие при техниките и при представянето на ястията. Голямо развитие имаме и при сервиза. Съставихме база с данни на това, което са си поръчвали всички наши клиенти през последните години. Това ни позволява да се адаптираме към промените във вкусовете на хората.”

Самият Мауро определя кухнята на Mirazur като средиземноморска, но с много личен подход. За него не може да се каже, че смесва традициите от различните кухни по света, нито пък, че е традиционалист, просто защото кухнята му е авторска. “Кухнята ми в никакъв случай не е традиционна, но често пъти се вдъхновявам от класическите кулинарни традиции при съчетаването на вкусовете. Моята кухня се основава на продуктите и тяхното разнообразие. Един от най-важните моменти е съчетаването на вкусовете, без обаче те да бъдат агресивни за небцето“.

На второ място застава Noma в Копенхаген, а трети е баският Asador Etxebarri.

За най-добра жена шеф-готвач е избрана мексиканката Даниела Сото-Инес от нюйорксия Cosme and Atla.

За това 18-о издание на престижната листа ще има няколко много важни нововъведения. За да отговорят на постоянно променящия се свят, организаторите решиха, че ресторанти, които през последните 17 години са оглавявали класацията няма да могат да бъдат избирани повече. Така създателите на престижния Топ 50 искат да отговорят на една от най-честите критики – тази за липсата на разнообразие на ресторантьорския връх. За да се отдаде обаче дължимото на досегашните победители, заведенията, които са били вече начело, ще присъстват в класация наречена Best of the Best. В новата категория ще бъдат отличени ресторанти като el Bulli, The French Laundry, The Fat Duck, El Celler de Can Roca, Eleven Madison Park, сегашният №1 Osteria Francescana и оригиналният Noma. Сегашният №2, Noma, прави изключение, тъй като е отворен през февруари 2018 г.

Ето и Топ 10 на The World’s 50 Best Restaurants

1. Mirazur, Мантон, Франция

2. Noma, Копенхаген, Дания

3. Asador Etxebarri, Ачондо, Испания

4. Gaggan, Банкок, Тайланд

5. Geranium, Копенхаген, Дания

6. Central, Лима, Перу

7. Mugaritz, Сан Себастиян, Испания

8. Arpège, Париж, Франция

9. Disfrutar, Барселона, Испания

10. Maido, Лима, Перу

/DiVino.bg/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 868