EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френски еспадрили vs. азиатски ментета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френски еспадрили vs. азиатски ментета

mail14:00 | 26.08.2011прегледи 3936 коментарикоментари 0


Те са готини, модни и много, много френски, но еспадрилите водят тежка битка срещу евтиния азиатски внос, който заплашва отдавна съществуващата местна промишленост, предаде Ройтерс. Във френските Пиринеи се намира малката община Молеон-Лишар, където производството на обувки и правенето на еспадрили е традиция от столетия.
Районът се рекламира като "столица на еспадрилите" макар каталунците в Испания да могат също да се похвалят с такова наследство. За първи път платнените, леки обувки с подметка от плетен коноп се появяват в областта в средата на 18-ти век, като са предпочитани от войниците и хората, които оценяват тяхната гъвкавост и ниска цена.
Макар че отдавна еспадрилите са продукт за лятото (Одри Хепърн, Грейс Кели и Пабло Пикасо, всички харесват небрежния външен вид) популярността им в модата е на приливи и отливи. Тази година те станаха дизайнерски хит, като се появиха в  лъскавите списания и на подиумите по ревютата на ателието за висша мода Ланвен.
Днес французите купуват пет до шест милиона чифта еспадрили годишно от най-обикновените до най-стилните - на платформи, които се смятат за ключова част от модния гардероб на жената в Париж. Около 80 процента от еспадрилите обаче идват от Азия. По-малко от 20 процента са от района на Молеон-Лишар. Според местен производител еспадрилите имат древни корени. Те са били носени от войниците на Ханибал, който ги е копирал от планински фермери и други жители на древна Галия.
Производството на еспадрили е претърпяло разцвет през 20-те и 30-те години на миналия век, тъй като миньорите от Северна Франция са получавали по един чифт всяка седмица, посочи основателят на Продизо (Prodiso) - една от най-големите компании за еспадрили в региона, Жан-Пиер Еркар . Когато през 50-те години миньорите спрели да ползват еспадрили, секторът бил засегнат от първия спад. През 70-те станало по-зле, тъй като компаниите за производство на обувки се насочили към Китай поради по-ниските разходи. Днес в Молеон-Лишар само 80 работници произвеждат еспадрили в сравнение с другите 1600 от 25 компании, които произвеждат набързо 7 до 8 милиона чифта годишно в най-добрите дни на  сектора.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg