EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Френски гигант купи завод в Кърджали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френски гигант купи завод в Кърджали

mail06:30 | 07.04.2015прегледи 1886 коментарикоментари 0


Заводът за производство на бентонит в Кърджали, доскоро собственост на гръцката S&B Industrial Minerals S.A., е вече в ръцете на френски гигант.
Въпреки, че сделката е станала в края на миналата година, официална информация от градските власти за това няма. Достоверни източници, пожелали анонимност, знаят само, че новите собственици ще запазят основните производства – добив на бентонит, перлит и зеолит. Imerys от Франция е компанията, която е погълнала един от основните си конкуренти в тази индустрия. Централата е в Париж, за нея работят общо16 000 души. Това е втората стабилна френска инвестиция в Кърджали след тази на "Серта", която притежава машиностроителния завод "Пневматика". Така родопският град запазва облика си на работещ промишлен център, като изключим все още нереализираните амбициозни проекти на офшорката, близка до Цеко Минев и ПИБ, придобила на търг Оловно-цинковия комплекс. Гръцката S&B, собственост на семейството на Екатерини Кириакопулос, придоби бентонитовия завод през 2003 г. и оттогава върху дейността му падна плътна завеса. Изпълнителният директор Юлияна Марева категорично отказваше да говори публично или да отговаря на въпроси на журналисти. Само от работещи можеше да се научи за поредната вълна на съкращения, за които ръководството се оправдавало с дивата китайска конкуренция. Според изявление на гръцкия собственик Одисеас Кириакопулос пред гръцкия в."Катимерини" от 2013 г. преговорите с французите са продължили половин година, а очакванията му тогава са били споразумението да надхвърли 550 млн.евро. Според клаузите гръцката фирма ще трябва да контролира 4,5% от най-голямата компания за индустриални минерали в света, френската Imerys, а бившият председател на Асоциацията на гръцките индустриалци Одисеас Кириакопулос трябва да бъде член на УС на гиганта. Според някои източници споразумението между гърците и французите е сключено през октомври 2013 г. и то е за придобиването на 96,8% от акциите от страна на френския купувач. Координатор и посредник по сделката е била СИБанк, акциите са изтъргувани на Българската фондова борса. Други източници сочат, че въпросното споразумение е било подписано на 6 ноември 2014 г.
Заводът за производство на бентонит е разположен на брега на язовир "Студен кладенец" до Кърджали и се занимава с извличане, обработка и търговия с бентонит, зеолит, перлит и продукти на тяхна основа. През 2002 г. преди да стане собственост на гръцката S&B Industrial Minerals S.A. е отличен със златна звезда за качество в Женева. По време на преговорите за "поглъщането" френският минерален гигант посочва предприятието като най-големия си конкурент. Компанията Imerys е учредена през 1880 г. и в продължение на много години името й е било Imetal. Тя е създадена от фамилията Ротшилд чрез обединението на няколко от многото й дъщерни компании в сектора на металите и минната промишленост. През 70-те г. на миналия век тя разширява обсега на дейността си, а след 1990 г. се фокусира в сектора на индустриалните минерали и поглъщането на компании. Днес френският инвеститор в Кърджали присъства в над 50 държави с повече от 250 промишлени обекти, притежава над 120 мини и изнася 30 вида минерали и минерални групи. Само през 2012 г. Imeris е реализирала продажби на стойност над 3,9 млрд. евро. /БГНЕС

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg