EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френски банки в риск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френски банки в риск

mail09:40 | 20.04.2011прегледи 865 коментарикоментари 0


Френските банки, които са сред най-силно изложените на риск в случай на преструктуриране на гръцкия държавен дълг, отчетоха вчера силен спад на котировките на акциите си на Парижката фондова борса на фона на слуховете за такава вероятност, носещи се из пазарите, предаде Франс прес. "Не толкова Гърция и преструктурирането на дълга й будят този страх, колкото прецедентът, който ще възникне в еврозоната и опасенията от отваряне на кутията на Пандора", коментира Пиер Флабе, анализатор във финансовата компания Kepler Capital Markets.
Това мнение се споделя и от други експерти. Според тях такава възможност, която означава, че банките, притежаващи гръцки облигации ще трябва да приемат загуба от активите си, ще се възприеме не само като знак за провал след спасителния план от пролетта на 2010 година, но и ще предизвика трудно управляеми верижни реакции."Неизменно опасенията от разпространение към други изпитващи затруднения страни като Ирландия и Португалия предизвикват страх. Защо да се отказва на другите това, което ще се приеме за Атина?", подчерта управител на инвестиционни портфейли, пожелал анонимност.
Преструктурирането, макар че създава лош образ на страната, позволява да се облекчи данъчната тежест за населението и може да обслужва политически интереси, отбелязва АФП. Големите френски банки държат гръцки държавни облигации за около 8 милиарда евро: 4,5 милиарда евро притежава банка BNP Paribas, 2,7 милиарда Societe Generale и около 500 милиона евро - Credit Agricole при обща стойност на дълга от около 340 милиарда евро. Наред с германските банки, те са сред основните кредитори на Атина, далеч след Европейската централна банка (ЕЦБ). Френските банки отказаха всякакъв коментар днес на фона на огромния спад на котировките на акциите им на борсата. В средата на търговията те изгубиха между 2 и 3 процента. Същото беше положението и в Германия, където акциите на Commerzbank и Deutsche Bank поевтиняха съответно с 1,6 и 4%.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043