EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френски аспирации към АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френски аспирации към АЕЦ "Белене"

mail16:05 | 23.05.2023прегледи 613 коментарикоментари 0


Цялото оборудване в АЕЦ „Белене“ е в добро състояние и е годно за експлоатация, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката и оборудването в предвидената втора атомна електроцентрала у нас.

"Направихме проверка на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на „Белене“ и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се изпълняват по план, съгласно предписанията на производителите. Де факто цялото оборудване е в състояние, годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти", добави Христов.

Той допълни, че следва да се направи пълно техническо предпроектно проучване, което да отговори на всички наболели въпроси - какво може да се построи, как може да се построи, с какво оборудване, колко ще струва, може ли да се използва съществуващото оборудване и да се интегрира в нова система. "Когато съберем цялата информация, ще бъдем готови да я представим в парламента за вземане на финално решение", каза Христов.

По думите му в момента в АЕЦ „Белене“ има оборудване за над 1 млрд. лева, което стои неизползваемо. "Поддръжката му в такова перфектно състояние струва милиони и мисля, че е крайно време България да вземе решение как да продължи с този актив, който е значителен и като вложени средства, и е стратегически важен за страната", коментира още министърът.

Росен Христов заяви, че ще бъде направен пълен анализ какво може да се изгради със съществуващото оборудване и дали ще има някаква зависимост от руските компании в бъдеще, така че да бъде направена оценка на всички рискове, включително и геополитически.

Той посочи, че се преговаря с френската енергийна компания EDF, с която обсъди предпроектно проучване и оценка на възможността за изграждане на АЕЦ “Белене”. От френската страна представиха примерен детайлен план какво би включвало подобно изследване.

Проучването трябва да даде отговор на въпроса какво може да се построи на площадката с това оборудване или каква е алтернативата, да бъде направен анализ на всички технически и икономически рискове, и да бъдат дадени предписания какво е най-доброто решение. По думите на министъра този анализ ще отнеме около 10 месеца.

“Важно е за ключови и стратегически проекти да взимаме експертно и информирано решение на база предимствата и недостатъците на всички възможни сценарии. Проектът “Белене” има бъдеще и идеята ни е на основата на пълна и актуална информация парламентът да вземе решение как да продължи развитието му”, подчерта Христов.

Министърът заяви, че е крайно време да бъде направена крачка към вземане на финално решение какво трябва да бъде направено с площадката и съществуващото оборудване, защото в момента има разходи в порядъка на милиони левове на година, без да се осъществява прогрес. Той допълни, че над 30 човека работят на площадката, които се занимават с поддръжка на територията, охрана, постоянна консервация на оборудването.

Министър Росен Христов коментира още, че най-бързият проект, който може да бъде реализиран, имайки предвид напредналата фаза на преговорите и анализите, е изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. "До 8-10 години той може да влезе в експлоатация", посочи министърът.

Между 8 - 9,5 милиарда евро ще са необходими за довършването на двата блока на АЕЦ "Белене", сочат изчисления на строителното обединение "Булатом". До момента по проекта са похарчени около 1,5 милиарда евро. От "Булатом" изчисляват, че тази инвестиция ще бъде изплатена около 15 години след въвеждане в експлоатация на блоковете, а цената на тока от централата може да е по-ниска от цените на борсата.

Ако двата блока в АЕЦ "Белене" бъдат натоварвани напълно, те ще могат да произвеждат годишно около 16 милиона мегаватчаса електроенергия. Токът от централата ще трябва да струва най-малко 60 евро за мегаватчас, за да може годишният финансов приток към АЕЦ "Белене" да бъде около 960 милиона евро и инвестицията да се изплати за 14-15 години.

Министърът на енергетиката Росен Христов договори с ръководството на Фраматом обучение и обмен на опит в ядрената енергетика за български студенти и специалисти. На срещата, която се проведе в Париж, френската компания представи опита, който има в няколко европейски държави в организацията на обучение, като подчерта, че за България ще бъде изготвен специален план.

“Обменът на опит и знания е сред основните теми и на Алианса от държави от ЕС, подкрепящи ядрената енергетика. В България имаме над 40-годишен успешен опит с АЕЦ „Козлодуй“, но допълнителните знания и достъпът до най-новите технологии и проучвания ще бъдат от полза. Предвид многото проекти за изграждане на нови ядрени мощности в Европа се очаква разкриване на до 450 000 нови работни места в сектора за висококвалифицирани и високоплатени социалисти. Чрез тази програма за обучение ще дадем възможност на наши експерти да се реализират както в страната, така и в чужбина”, заяви министър Христов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg