EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френската централна банка на загуба през 2023 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френската централна банка на загуба през 2023 г.

mail12:04 | 18.03.2024прегледи 347 коментарикоментари 0


Френската централна банка обяви в годишния си доклад за 2023 г. балансиран резултат, но посочи, че е използвала 12,4 милиарда евро от резервите си, за да запълни оперативна дупка, причинена от високите лихвени проценти, предаде Франс прес. Това е първата оперативна загуба на банката от 2003 г.

Оперативната загуба за една централна банка може да се обясни по два начина, посочва агенцията. От една страна ръстът на лихвените проценти, като противодействие на инфлацията принуждава централната банка да плаща повече за депозитите в търговските банки. Последните получават например възнаграждение от 4 на сто върху неизползваните средства, които депозират в централната банка.

В същото време централната банка получи много по-ниска лихва за ценни книжа, придобити, когато лихвите бяха много ниски. Краят на тази политика за подкрепа, много активна по време на пандемията, не позволява на централните банки да заменят тези ценни книжа с по-нови и по-доходоносни.

В резултат разходите на централната банка на Франция за миналата година надхвърлят приходите с 12,4 милиарда евро. През 2022 г. банката е била на плюс в размер близо 5,5 милиарда евро.

Паричната политика на ЕЦБ, прилагана от всички централни банки в еврозоната, "не се провежда, за да максимизира нашите резултати или да минимизира това или онова затруднение", подчерта управителят на централната банка Франсоа Вилроа дьо Гало. "Това се извършва само с цел постигането на ценова стабилност", допълни Дьо Гало и изтъкна, че банката има достатъчно резерви, за да реагира в подобни ситуации.

Загуби за 2023 г., най-вече заради високите лихви, обявиха и централните банка на САЩ, Германия, Швейцария и др. страни, припомня АФП./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg