EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френската икономика тревожно забавя темпа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френската икономика тревожно забавя темпа

mail15:15 | 25.06.2010прегледи 386 коментарикоментари 0


Темпото на растеж на френската икономика се е забавило тревожно през първото тримесечие на 2010 година, като брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с едва 0,1 на сто, потвърди днес Националният институт по статистика и икономически изследвания (Insee), цитиран от ДПА и Франс прес.
Основна причина за слабия резултат е спадът с 0,2 на сто на търсенето в страната в сравнение с увеличението от 0,5 на сто през последното тримесечие на 2009 година, когато БВП нарасна с 0,6 на сто (този резултат е преразгледан към повишение).
Това е втората лоша икономическа новина за правителството за по-малко от 24 часа, отбелязва ДПА. Снощи френското министерство на труда, социалните отношения, семейството и солидарността съобщи, че броят на регистрираните безработни се е увеличил с около 22 600 души през май - най-силният растеж на безработицата от началото на годината.
Около 2,7 милиона души са били без работа в края на май при равнище на безработицата от 9,5 процента, посочва ДПА.
Френското правителство съобщи днес, че обмисля да замрази заплатите в обществения сектор за три години.
От своя страна, френският премиер Франсоа Фийон призова днес за безпрецедентно национално усилие с цел да се намалят разходите, като в същото време защити плана за вдигане на пенсионната възраст въпреки протестите на синдикатите, предаде Асошиейтед прес.
"Трябва да прекъснем спиралата на задлъжнялостта", заяви Фийон на пресконференция след вчерашните протести и стачки в страната.
Френските синдикати обявиха вчера национална стачка срещу плановете за пенсионна реформа, според която пенсионната възраст трябва да бъде повишена от 60 до 62 години.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg