EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Французи строят втората АЕЦ в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Французи строят втората АЕЦ в Румъния

mail10:41 | 22.07.2010прегледи 1486 коментарикоментари 0


Втората атомна електроцентрала на Румъния ще бъде построена от французи. Това обяви румънският министър на икономиката Адриян Видяну, пише днес вестник "Адевърул".
Видяну е поискал от френската компания Арева да намери оптималното местоположение за втората румънска АЕЦ, която ще построи.
"Имаме нужда от експертизата на френските специалисти във връзка с проучването за местоположението. Освен оценката, която сме направили ние, се нуждаем от потвърждаване на това проучване и от френските партньори", каза Видяну. Попитан дали Арева ще бъде компанията, която ще построи централата, министърът не даде ясен отговор, но посочи, че Румъния е тази, която има нужда от френски специалисти. 
Чуждестранните инвеститори са изтеглили от Румъния фирми с капитал от близо половин милиард евро в периода януари-май 2010 година, съобщава днес вестник "Котидианул", като се позовава на данни от Търговския регистър. Това е повече от шест пъти спрямо периода януари-май 2008 година.
Същевременно данните сочат, че все по-малко чужденци откриват фирми в Румъния и се наливат все по-малко пари в местния бизнес, допълва вестникът.
Въпреки че румънският премиер Емил Бок обеща, че през юли 2010 година ще може да се движим по магистралата Букурещ - Плоещ, която е с обща дължина от 62 километра,
откриването на магистралния път се отлага с още две години, пише днес вестник "Ромъния либера". Строителството напредва, работи се денонощно, но парите не стигат, жалват се строителите. Ако има средства за финансиране, в края на 2011 година ще може да се движим по магистралата Букурещ-Плоещ, твърди оптимистично
генералният директор на националната компания "Пътища и магистрали" Дорина Тирон.
Доклад на Сметната палата показва как предходното правителство на Калин Попеску Таричану и правителството на Емил Бок са отклонявали средства, получени от приватизация, пише днес вестник "Адевърул". Между 2007 и 2009 година милиарди евро за инфраструктурни проекти са се изпарили от Националния фонд за развитие, с който се разпорежда правителството.
През 2006 година по препоръка на Европейската комисия бе създаден Национален фонд за развитие, а негова задача бе да финансира големи инфраструктурни проекти, като строежа на магистрали и национални пътища. Средствата във Фонда основно идваха от приватизирането на големи държавни компании и бяха в размер от над 11 милиарда леи (три милиарда евро). Според доклада на Сметната палата парите от този фонд са изхарчени, но без да се постигне целта, заради която той бе създаден. Основа
причина за това, твърдят инспекторите, е "липсата на реална политическа воля на управленско ниво" за изпълнение на целите.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg