EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция:Гласува се пенсионната реформа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция:Гласува се пенсионната реформа

mail08:45 | 19.02.2020прегледи 743 коментарикоментари 0


В долната камара на френския парламент започва разглеждането на проекта на правителството за реформа на пенсионната система. Кабинетът подписа спорния закон и през януари даде на синдикатите три месеца за преговори по възрастта за пенсиониране - от 62 на 64 години. Предлага се "универсална система" по точки, която трябва да замени сегашните 42 режима. Отменят се специалните условия за пенсиониране на 20 категории труд. Идеята е новата система да влезе в сила през 2022 г. По този повод служителите в обществения транспорт отново се организираха за стачка. От началото на декември миналата година системата на обществения транспорт във френската столица на практика е блокирана.

Новата универсална пенсионна система на френското правителство ще сложи край на специалните пенсионни режими, съществуващи досега, обяви преди време премиерът Едуар Филип. Новата система ще гарантира пенсия от минимум 1000 евро на месец за придобилите пълен трудов стаж, заяви Филип. "Прилагането на новата универсална система ще значи край на специалните режими", посочи той, като добави, че жените ще са най-големите победители от нея.

Ще се запази възрастта за пенсиониране на 62 години, но правителството ще насърчава хората да работят по-дълго време, като използва система на отстъпки и бонуси. Филип очаква до пет години средностатистическият работник да се пенсионира на 64 години. Премиерът обаче показа известна гъвкавост на синдикатите за графика на въвеждане на плана, като уточни, че всеки, на когото предстои да се пенсионира през идните 17 години, ще бъде изключен.

Пенсионната реформа на френското правителство цели да осигури справедливост, защото ще бъде еднаква за всички, подчерта Филип.

"Настъпи моментът да изградим универсална пенсионна система. Предлагаме нов междупоколенчески пакт. (Основаната на точки) система ще бъде еднаква за всички", заяви Филип по време на пресконференция, като подчерта, че "няма скрит дневен ред. Искаме да защитим покупателната способност на работниците и пенсионерите днес и утре".

Войници, пожарникари, надзиратели в затворите и полицаи ще могат да се пенсионират по-рано. "Искам да потвърдя пред нашите сили за вътрешна сигурност, че хората, които са изложени на опасна работа, ще запазят възможността си за ранно пенсиониране", подчерта Филип.

Като мярка за солидарност, изкарващите над 120 000 евро годишно ще трябва да плащат допълнителна вноска, а пенсиите на учителите ще останат непокътнати, пише електронното издание на в. "Фигаро".

Родените през 2004 година ще бъдат предмет на новата система от началото на кариерата си, докато при останалите тя ще важи за доходите от 2025 година нататък, допълва ДПА.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158