EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция ще привлича частен капитал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция ще привлича частен капитал

mail14:06 | 13.03.2024прегледи 370 коментарикоментари 0


Франция би желала да улесни достъпа на частни инвестиционни фондове до борсите в страната, както и фондовата търговия като цяло, заяви влиятелен депутат, член на управляващата партия на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Франция опитва да привлече в Париж високоплатени финансови работни места, след като през 2016 г. Великобритания гласува да напусне ЕС, и твърди, че вече има успех в това си начинание, посочва агенцията.

В периода 2017-2022 г. секторът е създал над 7000 нови работни места, се посочва в нов проектозакон, представен днес и предвиден за обсъждане и гласуване в парламент следващия месец.

Големи банки от Уолстрийт като "Банк ъв Америка" (Bank of America), "Джей Пи Морган" (JP Morgan) и "Морган Стенли" (Morgan Stanley), както и европейски банки като "Барклис" (Barkleys), са сред институциите, засилили присъствието си във Франция през последните години.

Проектозаконът, например, предвижда изключения по силата на френското право, което защитава особено силно работещите, за освобождаване от работа на високоплатени брокери и дилъри, чиито компенсационни пакети в такъв случай биха били особено скъпи за техните работодатели. За такова изключение настояват някои американски банки.

Банкери обаче са на мнение, че изключението трудно ще мине, тъй като би нарушило принципа на равнопоставеност, предвиден във френската конституция. Според депутата Александър Олройд би било много трудно да се посочи точно в какви случаи ще се използва предвиденото изключение. Той обаче допълни, че мярката е насочена към дилъри в банки и хедж фондове, както и в компании, търгуващи с енергоресурси и подобни.

По думите му френските закони трябва да се адаптират така, че да гарантират повече финансиране за икономиката и в същото време да направят Париж по-привлекателен като финансов център.

Проектозаконът предвижда компаниите с частен капитал да получат възможност да инвестират във френски фирми с пазарна капитализация до 500 милиона евро спрямо сегашния таван от 150 милиона евро. Това би увеличило броя на компаниите, в които фондовете биха инвестирали с още 88, посочва Олройд.

"Екзистенциалният въпрос пред Европа е как да финансира икономиката си", заяви депутатът пред журналисти. "Ако успеем да решим този проблем, ще привлечем и инвеститори"./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg