EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция ще доставя ядрено гориво на Словакия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция ще доставя ядрено гориво на Словакия

mail08:02 | 02.06.2023прегледи 920 коментарикоментари 0


Френската компания Framatome ще доставя ядрено гориво на Словакия, за да намали зависимостта й от Русия, съгласно декларация за намерение, сключена днес при посещението на френския президент Еманюел Макрон в Братислава, предаде Франс прес.

"Фраматом" ще доставя същото гориво като произвежданото в Русия, за да захранва словашкия ядрен парк, който е изграден по съветски модел, според подписания в президентския дворец документ, уточни френски дипломатически източник.

Френската компания EDF ще участва в търг за оферти за строителството на следващия енергоблок в АЕЦ – Моховце , на около 100 километра от Братислава. 

"Трябва да сме независими от руските доставки", заяви словашката президентка Зузана Чапутова на съвместна пресконференция с френския си колега, подчертавайки, че Франция е "привилегирован партньор" в търсенето на алтернативни решения на руското гориво.

Framatome, както и американската компания Westinghouse, e подписала миналата година споразумения за доставки на ядрено гориво за атомните централи в съседна Чехия. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg