EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Франция удължава живота на реакторите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция удължава живота на реакторите си

mail17:30 | 07.12.2020прегледи 450 коментарикоментари 0


В проект за решение Органът за ядрена безопасност във Франция (ASN) проправя пътя за удължаване на експлоатацията на ядрените реактори за още десет години и започва обществена консултация по въпроса. Въпреки че приветства „амбициозните“ предложения на EDF, ядреният орган все пак предупреждава за способността на лицензополучателя да осигури тези колосални проекти в рамките на особено ограничен график,пише le monde, цитиран от hroniki.bg.

„Продължаването на дейността след четиридесет години е чувствителна тема, която е от особено значение за лицензополучателя, но и за обществеността“, настоява Бернард Дорощук, президент на ASN.От 2019 г. и до 2030 г. тридесет и два реактора с мощност 900 мегавата (MW), разположени в осем електроцентрали, ще бъдат подложени на четвъртата си десетгодишна проверка.

На всеки десет години от оператора всъщност се изисква да извърши задълбочен преглед на състоянието на инсталациите и да подобри нивото си на безопасност.Френските разпоредби не предвиждат максимална „продължителност на живота“ на реакторите, но част от оборудването първоначално е проектирана при предположение за четиридесет години експлоатация.

Още през 2009 г. EDF обяви, че иска да разшири дейността на парка до петдесет или дори шейсет години – в Съединените щати някои реактори ще могат да работят до шестдесет години, а европейските държави също утвърдиха удължаване дейност.Следователно остаряването на инсталациите ще бъде обстойно разгледано по време на четвъртите десетгодишни прекъсвания.

Някои основни съоръжения е невъзможно да бъдат заменени: това е по-специално случаят на реакторния съд и бетонната обвивка, но също така и на множество кабели или тръби. „Важното е да разберем добре феномените на стареенето и да проследим тяхната еволюция“, обяснява Жулиен Коле.
 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg