EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция увеличава пенсионната възраст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция увеличава пенсионната възраст

mail12:35 | 09.01.2023прегледи 596 коментарикоментари 0


Правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон, се готви да продължи с опитите си за въвеждане на пенсионна реформа в страната на фона на ожесточена съпротива от страна на профсъюзите, предаде Ройтерс.

Френският премиер Елизабет Борн се очаква да представи повече подробности за пенсионната реформа. Най-вероятно тя ще включва удължаване на минималната възраст за пенсиониране, която е 62 години в момента, на 64 или 65 години, отбелязва Ройтерс.

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com.

Пенсионната реформа във Франция винаги е била особено чувствителен въпрос. В момента тя може да предизвика още по-голямо обществено недоволство на фона на нарастващите разходи за живот, отбелязва Ройтерс.

Френското правителство е категорично, че преструктуриране на пенсионната система в страната е необходимо, за да не се стигне до нейния финансов срив през идните години.

Ако кабинетът, назначен от Макрон, успее да въведе реформата, то това ще бъде сериозен политически успех за френския президент, чиято партия изгуби мнозинството си в парламента на страната през миналата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg