EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: Терористи, заложници & развръзката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Терористи, заложници & развръзката

mail18:33 | 09.01.2015прегледи 3903 коментарикоментари 0


/обновена/Заложникът в Дамартен-ан-Гоел е освободен жив и здрав, двамата му похитители - братята Куаши, които застреляха 12 души в редакцията на сатиричното издание Charlie Hebdo бяха убити. В паралелна заложническа атака в парижкото предградие Венсан, в основата на която стои предполагаем съратник на братята, четирима граждани бяха убити, но и мнозина бяха освободени от еврейския магазин, където бяха държани. Техният похитител също намери смъртта си. Твърди се, че това е обявеният по-рано за издирване Амеди Кулибали. Има ранени полицаи.

Атаките на двете места са били извършени едновременно от френските специални части. 

Ето какво се случи по-рано:

Предполагаемите извършители на убийството на 12 души в редакцията на Charlie Hebdo бяха открити в индустриална зона в Дамартен-ан-Гоел, недалеч от парижкото летище Роаси Шарл де Гол. Извършителите на терористичния акт – братята Куаши, взеха един заложник в малко предприятие там. Специални френски части, подкрепени от хеликоптери и дори танк, се пристигнаха на място. Те опитаха да влязат в контакт с похитителите. Заповедта бе да бъдат заловени живи.

Тези събития бяха предшествани от престрелка със спецчастите по-рано, като според официалната информация няма жертви.

Междувременно нова престрелка избухнала в супермаркет в източното предградие на Париж Венсан, съобщиха местните медии. Един човек пострада, най-малко двама души бяха убити и поне петима взети за заложници в супермаркета за еврейска храна, съобщи Франс прес.

Според властите извършител на нападението е стрелецът, който уби полицайка в предградието Монруж вчера. По-рано полицията съобщи, че той е разпознат и има връзка с братята Куаши, заподозрени за нападението над Charlie Hebdo. Според изданието Le Point лицето е обучавано в същата джихадистка група, през която са преминали и братя Куаши.

Френската полиция разпространи и снимки от арести на мъж и жена във връзка с убийството на полицайката. Двамата са идентифицирани като Амеди Кулибали на 32 години и Хаят Бумедин на 26 и са окачествени като "въоръжени и опасни".

В хода на събитията площад Трокадеро в Париж, който е традиционна туристическа дестинация, бе евакуиран за известно време, според слуховете заради присъствието на въоръжено лице.

В хода на тези събития тревогата на местните гражданите и органите на реда беше за децата в намирищатите се в близост училища, но децата бяха успешно евакуирани и запазени невредими. 

Електронното издание на в. Le Figaro проследява минута по минута развоя на събитията.

/Източник:Le Figaro, БНР, снимка: Twitter


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg