EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция спира вътрешни полети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция спира вътрешни полети

mail17:35 | 15.04.2021прегледи 1059 коментарикоментари 0


Френските законодатели предприеха мерки за забрана на вътрешните полети на къси разстояния, където съществуват алтернативи на влаковете, в опит да намалят въглеродните емисии. През уикенда депутатите гласуваха законопроект за прекратяване на маршрути, при които едно и също пътуване може да се извърши с влак за по-малко от два часа и половина. Свързващите полети обаче няма да бъдат засегнати. Планираните мерки ще бъдат изпратени за допълнително гласуване в Сената, преди да станат закон съобщава BBC.

 Мерките могат да засегнат пътуванията между Париж и градове, включително Нант, Лион и Бордо. Френското правителство бе изправено пред призиви за въвеждане на още по-строги правила. Френската гражданска конвенция за климата, която беше създадена от президента Еманюел Макрон през 2019 г. и включваше 150 представители на обществеността, предложи забрана на самолетни пътувания, където съществуват пътувания с влак под четири часа. Но това беше намалено на два часа и половина след възражения от някои региони и авиокомпанията Air France-KLM.

Франсоа Пупони, член на френското национално събрание, също заяви пред агенция Ройтерс, че планът "не е правилният". "Изборът на околната среда трябва да има предимство, но нека не изоставяме социалните и икономически избори около индустрията и около летищата - двете се допълват," каза той.

Френската потребителска група UFC-Que Choisir призова депутатите да запазят четиричасовия лимит. "Средно самолетът отделя 77 пъти повече CO2 на пътник от влака по тези маршрути, въпреки че влакът е по-евтин и загубеното време е ограничено до 40 минути", се казва в него. Тя също така призова за "гаранции, че [Френската национална железопътна компания] SNCF няма да се възползва от възможността за изкуствено завишаване на цените си или за влошаване на качеството на железопътните услуги".

Гласуването в събота дойде дни след като френското правителство удвои повече дела си в Air France. Преди това правителството беше предложило 7 милиарда евро (8,3 милиарда долара, 6 милиарда британски лири) заем, за да помогне на авиокомпанията да преодолее пандемията, въпреки че френският министър на икономиката заяви, че по това време финансирането зависи от авиокомпанията, която губи някои от вътрешните си полети.

Подобни мерки не се въвеждат за първи път. Миналата година Austrian Airlines замени полетния маршрут между столицата Виена и град Залцбург с повишено влаково обслужване, след като получи спасително правителство с разпоредби за намаляване на въглеродния отпечатък.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150