EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция се отказва от руския газ до '27 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция се отказва от руския газ до '27 г.

mail08:06 | 18.03.2022прегледи 764 коментарикоментари 0


Франция иска да прекрати вноса на руски газ и петрол до 2027 г., заяви френският министър-председател Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

Като част от тези усилия страната ще увеличи капацитета си за внос на втечнен природен газ (ВПГ), добави той.

Кастекс обяви и мерки за подпомагане на домакинствата, компаниите, фермерите и рибарите, които имат за цел да смекчат въздействието на санкциите срещу Русия върху френската икономика.

Компании, чиито разходи за газ и електричество представляват "най-малко 3 процента от оборота им и които могат да отбележат загуби през 2022 г." ще бъдат подпомогнати от държавата, като се позволи "поемането на половината от допълните им разходи за енергия", уточни ръководителят на френското правителство, предаде Франс прес.

Рибарите ще се възползват от "изключителна финансова помощ", която ще се равнява "на 35 евроцента на литър дизелово гориво" до края на юли.

Ще бъде предоставен и пакет от 400 милиона евро в помощ на животновъдите, които са изправени пред нарастващите разходи за фуражи, уточни Кастекс.

"Трябва да се подготвим за продължителна криза", каза той.

Войната в Украйна привлече вниманието към покачването на цените на енергията и други стоки като пшеницата, което може да се отрази негативно на френските домакинства и икономика, предупреди премиерът. 

Финансовият министър Брюно Льо Мер определи на 25 - 26 млрд. евро общите разходи по мерките за смекчаване на ефекта от санкциите срещу Русия.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg