EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция с нов президент от днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция с нов президент от днес

mail10:55 | 15.05.2012прегледи 322 коментарикоментари 0


Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд встъпва официално в длъжност днес. Това се случва на фона на предстоящата му среща с канцлера на Германия Ангела Меркел в Берлин също днес, както и на състоянието на френската икономика. Растежът през първото тримесечие е бил нулев, обяви Националният икономически институт, цитиран от AFP и AP.
Церемонията по предаването на властта от настоящия държавен глава Никола Саркози на Оланд е тази сутрин. В разговор при закрити врата в Елисейския дворец Саркози ще информира приемника си за всичко, свързано с френските ядрени оръжия и процедурите за тяхното задействане. Самата церемония по настояване на Оланд ще бъде скромна. Няма да присъстват нито четирите му деца от връзката му със Сеголен Роаял, бивша лидерка на социалистите и неуспяла кандидатка за президент през 2007 г., нито сегашната спътница в живота му- журналистката Валери Трирвильор. Очаква се да присъстват бивши министри от социалистически правителства. След церемонията по встъпване в длъжност Оланд ще произнесе първата си реч като президент, а после ще премине по прочутия парижки булевард "Шан-з-елизе" в открит Ситроен. Оланд ще отдаде почит на Жюл Фери, знакова фигура на републиканската левица и баща на задължителното и безплатно светско образование, както и на нобелова лауреатка за физика и химия Мари Кюри. След това новият френски държавен глава ще започне петгодишния си мандат като съобщи кого е избрал за премиер. Името до последно се пази в тайна, отбелязва AFP. Новият министър-председател ще представи състава на правителството си утре. Оланд вече подчерта, че иска в него да има баланс между мъжете и жените. Очаква се в кабинета да влязат и членове на френските "зелени". Първите стъпки на Оланд като президент ще бъдат знакови- намаляване с 30% на възнаграждението на държавния глава и на министрите.

След встъпването си в длъжност Оланд ще отпътува за Берлин, където тази вечер ще разговаря с Ангела Меркел. Водещата тема ще бъде предоговарянето на пакта за бюджетна дисциплина в еврозоната. Франсоа Оланд иска в него да се говори и за растеж на икономиката. Берлин е против идеята. Пактът вече беше приет от 25 страни от ЕС. Меркел обаче е оптимист, че между нея и Оланд може да има стабилно партньорство. Тя дори заяви, че е готова да посрещне Оланд с отворени обятия.
Същевременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле подчерта, че растеж и оздравяване на бюджетите не са несъвместими процеси. Броени дни преди срещата на Оланд с Меркел от лагера на френските социалисти обаче бе направен негативен коментар за Меркел. В неделя говорителят на френската социалистическа партия Беноа Амон призова германската канцлерка да осъзнае, че не може да решава сама съдбата на Европа. Анализатори наричат срещата на Оланд с Меркел негово бойно кръщение. Тя ще се състои два дни, след като консерваторите на канцлерката понесоха тежка загуба в провинция Северен Рейн-Вестфалия на изборите за местен парламент. Този вот се смяташе за барометър за доверието в канцлера и нейната политика на икономии. След Берлин проявите на Оланд на международната сцена
продължават с визита в Кемп Дейвид, САЩ, за срещата на върха на Г-8 в петък и събота. Там за първи път Оланд ще се срещне като президент и с американския си колега Барак Обама. После той заминава за Чикаго за срещата на върха на НАТО.
И на двете срещи на високо равнище Оланд ще трябва да обясни желанието си да изтегли френските военни от Афганистан до края на тази година и да убеди партньорите на Франция, че това няма да послужи като сигнал за масово изтегляне на други страни, участващи в международната коалиция. На 23 май Оланд ще участва и за първи път в среща на върха на лидерите на страните от ЕС.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg